Ironia războiului: Cum a devenit Rusia cel mai mare furnizor de armament pentru Ucraina

Foto: Kevin Schmid/ Unsplash
Foto: Kevin Schmid/ Unsplash
6 octombrie 2022, 10:10

După ofensiva ucraineană de succes de acum câteva săptămâni, rușii s-au retras rapid, lăsând în urmă echipamente grele, depozite de aprovizionare și obuze de artilerie. Unele dintre aceste echipamente erau gata de utilizare imediată, dar multe piese trebuiau reparate înainte de a reveni pe front. Vehiculele avariate, tancurile și tunurile care erau prea avariate pentru a fi reparate au fost demontate de ucraineni și din acestea au fost scoase piesele de schimb.

După ce a intrat în orașul Izium, doar un singur batalion ucrainean – „Carpathian Sich„ – a preluat 10 tancuri moderne T-80 și cinci obuziere autopropulsate 2S5 Giatsint de 152 mm. „Avem atât de mult echipament achiziționat încât nici nu știm ce să facem cu el. Am început ca un batalion de infanterie, iar acum suntem, într-un fel, un batalion mecanizat”, spune Ruslan Andrijko, adjunct al șefului de stat major al Batalionul „Carpathian Sich”, într-un interviu pentru  Wall Street Journal.

Ofițerul ucrainean adaugă că rușii nu mai au avantajul artileriei. „Le-am spulberat toate unitățile de artilerie înainte de a începe ofensiva, apoi am înaintat atât de repede încât nici nu au avut timp să-și alimenteze și să-și încarce tancurile. Au fugit și au lăsat totul în urmă”, spune Ruslan Andrijko.

Wall Street Journal scrie, citând analize ale experților, că, inclusiv armele confiscate de la ruși în primăvară, câștigurile recente ale armatei ucrainene au făcut din Moscova „cel mai mare furnizor de arme grele pentru Ucraina”. Ziarul a publicat pe site-ul său un grafic care compară realizările ucrainene în ceea ce privește echipamentele capturate de la ruși cu cele achiziționate din Occident. O privire este suficientă pentru a vedea un avantaj clar în primul caz.

Armata ucraineană a obținut mai mult echipament pe front decât în livrările de la SUA sau alți aliați. După cum s-a calculat, Ucraina a câștigat, printre altele, 460 de tancuri rusești, 92 de obuziere autopropulsate, 448 de vehicule de luptă de infanterie, 195 de vehicule de luptă blindate și 44 de sisteme de rachete cu trageri multiple. Soldul real va fi probabil mai mare, pentru că nu toate echipamentele capturate sunt înregistrate.

Printre echipamentele primite de Kiev ca parte a ajutorului de la aliații săi occidentali se numără, printre altele 230 de tancuri T-72 modernizate din Polonia și câteva zeci din Cehia. În plus, următoarele echipamente au venit în Ucraina din alte țări europene și din SUA: obuziere americane M777 și Paladin, obuziere germane Panzerhaubitze 2000 și poloneze Krab, precum și sisteme de rachete HIMARS.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite