Irlandezii au votat la referendum pentru legalizarea avortului

26 mai 2018, 11:49

Cei care au participat la referndumul de vineri au fost consultaţi în legătură cu abrogarea sau cu menţinerea unei prevederi din Constituţie, cunoscută ca Al 8-lea Amendament, potrivit căreia un copil nenăscut are acelaşi drept la viaţă ca şi o femeie însărcinată.

Tinerii sunt cei care au înclinat balanța în favoarea liberalizării legislației privind avortul.

Cei de până în 24 de ani au votat aproape toți pentru schimbarea legii actuale, care permite întreruperea sarcinii doar în cazul în care viața mamei este în pericol.

Irlanda, țară catolică, are una dintre cele mai dure legislații din lume în privința avorturilor, considerate subiect tabu generații întregi.

Din 1983, întreruperea sarcinii este permisă doar dacă viața mamei e în pericol. Nu se pune problema avortului nici dacă sarcina e rezultatul unui viol, al unei relații incestuoase ori dacă fătul prezintă anomalii grave.

Multe irlandeze au călătorit în străinătate, mai ales în Anglia, în cazul unei sarcini nedorite.

Avortul ilegal se pedepsește cu închisoare de până la 14 ani.

Dupa modificarea Constituției, avortul va fi permis în primele 12 săptămâni de sarcină. După aceea, doar în cazurile în  care sarcina este rezultatul unui viol, al unei relații incestuoase ori dacă fătul e anormal.

Guvernul susține modificarea legislației, iar premierul Leo Varadkar a declarat la vot că schimbarea Constituției prin referendum este o ocazie unică, ce apare odată la o generație.

Referendumul a stârnit polemici aprinse și sondajele de dinaintea votului indicau doar un ușor avans al susținătorilor liberalizării legii avortului.

Legea va fi schimbată rapid, probabil până la sfârșitul anului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite