Iranul respinge ”în totalitate” rezoluţia ONU privind o anchetă internaţională asupra reprimării manifestaţiilor

Iran steag
Iran steag
25 noiembrie 2022, 14:19

Într-un comunicat publicat joi seara, ministerul subliniază că Republica Islamică se opune acestei reuniuni speciale a instanţei ONU, a cărei rezoluţie, votată în aceeaşi zi, o „respinge în totalitate”.

Textul, prezentat de Germania şi Islanda, a fost adoptat joi cu 25 de voturi pentru, 6 împotrivă şi 16 abţineri, în cadrul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, la Geneva.

Ministerul Afacerilor Externe iranian asigură că ţara sa „a format deja o comisie naţională de anchetă formată din experţi juridici, cu participare de reprezentanţi independenţi”. Prin urmare, ministerul consideră că „formarea oricărui mecanism nou pentru a examina incidentele din ultimele două luni din Iran este inutilă şi reprezintă o încălcare a suveranităţii naţionale a ţării, şi nu recunoaşte misiunea desemnată în acest scop”.

Potrivit ministerului iranian, „autorităţile germane şi guvernele care li s-au raliat (…) au proferat acuzaţii false şi provocatoare cu privire la încălcarea drepturilor omului, drepturilor femeilor şi drepturilor copiilor în Iran, (acuzaţii) pe care Iranul le dezminte”.

„Această rezoluţie a fost făcută la presiunea unor lobby-uri politice şi se bazează pe informaţii false răspândite de media antiiraniene”, adaugă ministerul.

Reunite de urgenţă la iniţiativa Germaniei şi Islandei, cele 47 de ţări membre ale celei mai înalte instanţe ONU în materie de drepturi ale omului au decis în cadrul unui vot să numească o echipă de anchetatori de nivel înalt pentru a face lumină asupra tuturor încălcărilor drepturilor omului legate de reprimarea manifestaţiilor care zguduie Iranul de două luni.

În timpul dezbaterilor, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, a cărui cerere de a veni într-o vizită oficială în Iran a rămas până acum fără răspuns, a îndemnat Teheranul să înceteze să utilizeze forţa în mod „inutil şi disproporţionat”.

„Este o eroare strategică a Germaniei şi a unor ţări occidentale, iar timpul va demonstra că această orbire va cauza prejudicii intereselor lor”, adaugă comunicatul.

Acest val de contestare din Iran a fost generat de moartea tinerei kurde Mahsa Amini, ce fusese arestată de poliţia moravurilor pentru că nu purta în mod corespunzător vălul islamic.

 

 

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă