Iranul recunoaște că a doborât avionul ucrainean, în mod neintenţionat. „O eroare umană”, a scris pe Twitter ministrul iranian de Externe

11 ianuarie 2020, 11:46

Televiziunea de stat iraniană a anunțat în această dimineață că avionul Boeing 737 al Liniilor Aeriene Ucrainiene a fost doborât de o rachetă. Potrivit unor surse de la Tehern, recunoșterea publică a responsabilității a fost făcută la ordinul Ayatollahului.

Pe Twitter, ministrul de Externe Zafari a transmis condoleanțe și a vorbit despre o eroare umană într-un moment de criză provocat de aventurismul SUA.

Într-un comunicat al armatei iraniene se arată că gestul neintenționat a venit pentru că avionul a zburat prea aproape de o unitate a Gărzilor Revoluționare.

Până ieri, iranienii negau vehement orice responsabilitate. Rămân însă multe necunoscute pe care doar anchetă la poate revela.

Astăzi urmează ca iranienii să încerce descărcarea informațiilor de pe cutiile negre.

„Iranul are acorduri cu Rusia şi Franţa pentru descărcarea şi analizarea datelor de pe cutiile negre. Dacă nu reuşim atunci vom primi ajutor de la experţi din 4 state: Rusia, Ucraina, Franţa şi Canada”, a declarat Hassan Reyaiefar, expert, Aviaţia Civilă Iraniană.

După asumarea rsponsabilităţii de către iranieni, președintele Ucrainei, Volodimir Zelinski, a cerut pedepsire vinovaților și despăgubiri din partea statului iranian. Astăzi va avea o convorbire telefonică cu omologul de la Teheran.

Premierul canadian Justin Trudeau a declarat că vrea o anchetă transparentă și solicită cooperarea deplină a autorităților de la Teheran.

Avionul Boeing 737, care făcea o cursa de la Teheran la Kiev, s-a prăbușit miercuri dimineață la scurt timp după decolare. Toți cei 176 de oameni aflați la bord și-au pierdut viață. Majoritatea erau iranieni și canadieni. ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a scris pe Twitter că investigația făcută de armata țării a ajuns la concluzia că doborârea Boeingului 737-800 a fost rezultatul ”unei erori umane într-un moment de criză provocat de aventurismul SUA, care a provocat dezastrul”, potrivit Reuters.

Într-un comunicat al armatei iraniene, în care se anunță că o rachetă a lovit aeronava și sunt exprimate condoleanțe pentru victime, se susține că avionul a zburat aproape de unitatea militară importantă ce aparține Gărzilor Revoluționare, a informat televiziunea de stat iraniană sâmbătă, transmite Reuters.

Potrivit comunicatului, cei responsabili vor fi trimiși în fața justiției militare și trași la răspundere.

Şi Președintele iranian, Hassan Rouhani, a spus pe Twitter, că Republica Islamică ”regretă profund această greșeală dezastruoasă”.

SUA şi Canada afirmaseră că avionul a fost doborât de o rachetă, ceea ce Iranul dezminţise iniţial.

Premierul canadian Justin Trudeau a cerut o „anchetă completă şi aprofundată”, precum şi stabilirea responsabilităţilor, transmite AFP.  „Prioritatea noastră este să se facă lumină în acest dosar, într-un spirit de transparenţă şi justiţie”, a afirmat Trudeau într-un comunicat.

În acelaşi comunicat, Justin Trudeau a mai declarat că „guvernul Canadei se aşteaptă la o colaborare deplină din partea autorităţilor iraniene”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut sâmbătă pedepsirea vinovaţilor şi despăgubiri din partea Iranului, după ce acesta a recunoscut că a doborât avionul companiei Ukraine Airlines International, transmite AFP.

„Aşteptăm din partea Iranului (…) ca vinovaţii să fie deferiţi justiţiei”, „plata unor despăgubiri şi aducerea trupurilor victimelor”, a scris Zelenski pe Facebook.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite