Iranul are capacitatea de a copia și perfecționa tehnologia militară obținută ilegal. Dronele Shahed-136 vândute Rusiei au motor bazat pe tehnologie germană

28 aprilie 2023, 23:36

O organizaţie cu sediul în Marea Britanie, care investighează componentele armelor, a stabilit că dronele Shahed-136 vândute Rusiei de către Iran sunt propulsate de un motor bazat pe tehnologie germană, tehnologie achiziţionată în mod ilicit de Iran în urmă cu aproape 20 de ani.

Experții au examinat componentele recuperate din Ucraina și concluzia lor este că Iranul are capacitatea de a copia și perfecționa tehnologia militară obținută ilegal.

Occidentalii se tem acum că Rusia ar putea da iranienilor arme și echipamente de producție vestică pe care le-au recuperat de pe câmpul de luptă ucrainean.

În privința dronelor, Vladimir Putin consideră că e un sector în dezvoltare, în care va investi.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei:Aviaţia fără piloţi este cel mai important sector al acestei activităţi şi foarte promiţător. Împreună cu colegii mei am verificat şi am văzut că în viitor vom investi 500 de miliarde de ruble (n.r. 62 milioane de dolari). Este o estimare minimă.

Faptul că rușii folosesc drone de fabricație iraniană în Ucraina nu mai este un secret pentru nimeni. Nici relația deosebit de strânsă a Moscovei cu Teheranul.

În ultimul an, Rusia a devenit cel mai important investitor străin din Iran. Rusia vrea drone şi rachete balistice iraniene, Iranul vrea investiţii şi comerţ rusesc.

Pentru ruși, dronele iraniene sunt un substitut ieftin al rachetelor mult mai costisitoare. Experţii consideră că o dronă Shahed-186, de exemplu, costă aproximativ 20.000 de dolari, infim faţă de costul unei rachete de croazieră Kalibr.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă