Iran: O elevă a murit din cauza loviturilor poliţiei, susţine un sindicat al profesorilor

Iran. Forte de securitate
Iran. Forte de securitate
21 octombrie 2022, 10:45

Asra Panahi a murit la 13 octombrie, după ce „poliţişti în civil i-au atacat” şcoala, Liceul Shahe, la Ardabil, un oraş din nord-vestul Iranului, a transmis Consiliul de Coordonare al Sindicatelor Profesorilor.

Elevii erau ieşiţi pentru un „eveniment ideologic” organizat într-un loc cunoscut unde se desfăşoară manifestaţii de la moartea tinerei Mahsa Amini.

Această femeie kurdă iraniană de 22 de ani a murit la 16 septembrie, la trei zile după arestarea sa de către poliţia moravurilor la Teheran pentru că ar fi încălcat codul vestimentar pentru femei, extrem de strict în Iran.

Unii dintre elevii care „au strigat sloganuri împotriva discriminării şi inegalităţilor” au fost „victime ale violenţelor şi insultelor din partea unor femei cu văl şi îmbrăcate în civil”, conform unui comunicat al sindicatului transmis luni.

La întoarcerea la şcoală, elevii au fost bătuţi din nou, se mai arată în comunicat.

„O elevă, Asra Panahi, a murit din păcate la spital, iar alţii au fost arestaţi”, spun profesorii, adăugând că un elev a intrat în comă din cauza loviturilor.

Televiziunea de stat a difuzat un video cu unchiul tinerei Asra în care acesta spune că adolescenta a murit din cauza unui stop cardiac.

Citat de site-ul Didban Iran, Kazem Mousavi, deputat de Ardabil, a declarat la rândul său că adolescenta „s-a sinucis înghiţind pastile”.

Aceste declaraţii au stârnit nemulţumirea fostului fotbalist Ali Daei, originar din Ardabil, care a avut deja probleme cu autorităţile pentru că i-a susţinut pe manifestanţi.

Pe contul său de Instagram, urmărit de zece milioane de abonaţi, Ali Daei a afirmat că nu crede că a fost vorba de stop cardiac sau suicid, spunând că acestea sunt „zvonuri”.

„Dacă domnul Daei are probe pentru ce spune în legătură cu moartea elevei din Ardabil, el trebuie să le prezinte autorităţilor cât mai repede posibil”, a reacţionat Mizan Online, site-ul Autorităţii Judiciare din Iran, calificând afirmaţiile fostului fotbalist drept ‘fake news’.

Într-un alt comunicat publicat marţi, profesorii au criticat decizia şcolii de a duce elevii la un „eveniment ideologic” fără acordul părinţilor. „Facem apel la autorităţi să nu mai omoare persoane nevinovate şi manifestanţi fără apărare”, au scris ei.

Cel puţin 23 de copii au murit în represiunea forţelor de securitate iraniene împotriva manifestaţiilor, conform Amnesty International.

 

 

 

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite