Iran: Noi proteste în Teheran după moartea tinerei arestate pentru că purta haine necorespunzătoare

Proteste în Iran
Proteste în Iran
24 septembrie 2022, 08:28

În înregistrări video (verificate de AFP) postate pe reţelele de socializare poate fi văzut un bărbat în uniformă militară trăgând în demonstranţi, al căror număr este necunoscut, în regiunea Shahr-e Rey din în sudul capitalei iraniene. În alte înregistrări pot fi văzuţi protestatari care aleargă în faţa hotelului Park Royal din nordul Teheranului pe o stradă în care au avut loc scene de haos şi mai multe incendii de stradă localizate şi se aud opt împuşcături a căror origine nu este clară.

Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a fost arestată pe 13 septembrie la Teheran pentru că purta haine necorespunzătoare de către poliţia morală, însărcinată cu aplicarea codului vestimentar. Moartea sa în spital, trei zile mai târziu, a declanşat demonstraţii nocturne în principalele oraşe ale Iranului, inclusiv în capitala Teheran.

Presa de stat a informat joi că în proteste au murit 17 persoane, dar bilanţul este probabil mult mai mare, ONG-ul de opoziţie Iran Human Rights (IHR) cu sediul la Oslo raportând vineri cel puţin 50 de morţi în protestele care, potrivit acestei surse, au avut loc în aproximativ 80 de oraşe în ultima săptămână.

În mai multe oraşe demonstranţii s-au ciocnit cu forţele de securitate, au ars maşini ale poliţiei şi au scandat sloganuri antiguvernamentale, potrivit presei şi activiştilor. Poliţia a arestat un număr necunoscut de persoane, printre care pe activistul Majid Tavakoli şi pe jurnalista Nilufar Hamedi, conform anturajului acestora. Cele mai virale imagini de pe reţelele de socializare sunt cele în care pot fi văzute femei care îşi ard vălul.

Ca reacţie faţă de protestatari, calificaţi drept „contrarevoluţionari”, „răzvrătiţi” sau „complotişti”, autorităţile au răspuns organizând propriile demonstraţii după rugăciunile de vineri.

 

 

La chemarea unei organizaţii responsabile cu organizarea de evenimente oficiale, mii de persoane au mărşăluit în mai multe oraşe, printre care Teheran, Qom şi Isfahan. În capitală, sute de persoane, inclusiv femei în chador, au manifestat cu steaguri ale Iranului, pancarte de susţinere şi mulţumiri pentru forţele de ordine, potrivit televiziunii de stat.”Moarte complotiştilor”, „Susţinerea eliminării vălului este politica americanilor” s-au numărat printre sloganurile scandate.

Lăudând „eforturile şi sacrificiile poliţiei”, Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Iranului, au asigurat, la rândul lor, că recenta „conspiraţie a inamicului” va fi „sortită eşecului”.

Autorităţile au raportat joi moartea a cinci membri aparţinând forţelor de ordine. Preluare: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite