Irak: Întâlnire istorică între Papa Francisc și marele ayatolah șiit. Al-Sistani: Creștinii trebuie să trăiască, la fel ca toţi irakienii, în securitate şi pace

A doua zi a vizitei istorice pe care Papa Francisc o face în Irak este dedicată dialogului inter-religios. Sâmbătă dimineața, Suveranul Pontif s-a deplasat în sudul țării, unde a avut o întâlnire cu Ayatollahhul Ali al-Sistani, liderul musulmanilor șiiți din Irak și din lume. Discuțiile, care au durat aproximativ o oră, au fost private, în locuința ayatollahului în vârstă de 90 de ani, care nu apare niciodată în public. A fost prima întrevedere din istorie între un sef al bisericii catolice și un lider al islamului șiit. Papa Francisc a mers apoi în orașul antic Ur, unde se crede că s-a născut profetul Avraam și a ținut un discurs în cadrul unui eveniment care a adunat laolaltă credincioși și prelați creștini și musulmani.

06 Martie 2021, 09:18 (actualizat 07 Martie 2021, 15:25) |
$article.media.images[0].description
Afiș cu Papa Francisc și ayatollahul Ali al-Sistani,/ FOTO: www.thenationalnews.com/AFP"

Marele ayatollah l-a întâmpinat pe papă la locuinţa sa modestă din Najaf, sediul clerului şiit din Irak, în cea de-a doua zi a vizitei suveranului pontif în Irak.

Marele ayatollah Ali al-Sistani a declarat în cadrul întrevederii că este preocupat de faptul ca toţi creştinii din Irak să trăiască în pace şi cu "toate drepturile", potrivit AFP.

Al-Sistani, în vârstă de 90 de ani, i-a transmis suveranului pontif, în vârstă de 84 de ani, "preocuparea cu privire la faptul că cetăţenii creştini trebuie să trăiască, la fel ca toţi irakienii, în securitate şi pace, şi să aibă toate drepturile constituţionale", potrivit unui comunicat al biroului ayatollahului irakian, citat de EFE.

Conform documentului menţionat, marele ayatollah din Najaf a insistat asupra rolului desfăşurat de autoritatea religioasă în "protejarea tuturor acelora care au suferit nedreptăţi şi pagube în ultimii ani, în special în perioada în care teroriştii au capturat zone ample în mai multe provincii irakiene, unde au comis acte criminale".

Al-Sistani făcea astfel aluzie la perioada cuprinsă între anii 2014 şi 2017, când gruparea jihadistă sunnită Stat Islamic a ocupat mari porţiuni din Irak şi a fost foarte aproape de a ajunge până la porţile capitalei Bagdad.

În timpul întrevederii, cei doi lideri religioşi au abordat "marile sfidări cu care se confruntă umanitatea în această epocă şi rolul credinţei" şi s-au referit, mai concret, la "nedreptăţile, asediul economic şi strămutarea care afectează mulţi oameni din regiunea noastră, în special poporul palestinian în teritoriile ocupate", aluzie la Israel, se mai menţionează în comunicatul difuzat de biroul marelui ayatollah din Najaf.

Al-Sistani a evidenţiat "rolul pe care trebuie să-l joace marii lideri religioşi şi spirituali pentru a pune capăt tuturor acestor tragedii".

Papa Francisc a ajuns în Irak în cadrul unei vizite istorice, prima  a unui Suvern Pontif în această țară. Este și primul turneu extern făcut de Sfântul Părinte de la debutul pandemiei.

În ciuda restricțiilor, dar și a amenințărilor de securitate, Papa Francisc a declarat că nu a vrut să dezamăgească din nou comunitatea creștină din Irak după ce, în 1999, Papa Ioan Paul al II-lea și-a anulat vizita cu doar câteva zile înainte.

În 1999, Papa Ioan Paul al II-lea trebuia să meargă în Irak, dar discuțiile cu guvernul lui Saddam Hussein au intrat în impas, iar turneul a fost anulat.

În cei 20 de ani de atunci, comunitatea creștină din Irak, una dintre cele mai vechi din lume, a fost redusă de la 1,4 milioane de oameni la mai puțin de 250 de mii.

Papa Francisc va petrece 4 zile în Irak. Va vizita cele mai mari orașe și va avea discuții cu lideri musulmani.

Duminică, la Irbil, are programată o slujbă în aer liber, unde sunt așteptați în jur de 10 mii de oameni.

A comentat acest subiect la emisiunea Lumea Azi Cătălin Gomboș, realizator la Radio România Actualități.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 21°C
IASI 18°C 20°C
CLUJ 18°C 20°C
CONSTANTA 14°C 13°C
CRAIOVA 19°C 19°C
BRASOV 18°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI