ÎPS Teodosie, oprit de filtrul de poliție în drum spre Peștera Sfântului Andrei. Înaltul prelat nu renunță și cheamă oamenii la pelerinaj

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, nu renunță și îi cheamă din nou pe credincioși la slujba de la Mănăstirea Sfântul Andrei din județul Constanța. Atenție, însă! Potrivit regulilor, doar localnicii se pot închina luni acolo. Pregătirile la mănăstirea și peștera Apostolului care a adus creștinismul în România sunt gata - s-au amenajat culoare speciale, s-au făcut marcaje, iar oamenii vor avea la dispoziție măști și dezinfectanți.

29 Noiembrie 2020, 09:11 (actualizat 29 Noiembrie 2020, 19:24) Știrile TVR |
Arhiepiscopul Tomisului nu renunță
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Frați români, iubiți credincioși, puteți să veniți mâine aici că aceste autorități vor fi îngăduitoare!

Un îndemn asemănător a avut înaltul ierarh și dimineață, când a fost oprit de poliție la un filtru, pentru verificări, în timp ce se îndrepta spre mănăstirea Sfântului Apostol Andrei. Deși în mașină erau mai multe persoane, Înaltpreasfințitul Teodosie nu purta mască de protecție, așa cum este recomandat în cazul celor care nu fac parte din aceeași familie.

Puțini sau mulți, pentru credincioși s-au făcut deja pregătirile la mănăstire.

Cine se încumetă, totuși, să plece la drum trebuie să știe că pe șoseaua care duce spre peștera Sfântului Andrei din localitatea Ion Corvin sunt filtre de poliție care verifică documentele tuturor. Conform regulilor, la slujbă vor putea participa doar localnicii.

Și la Galați, au voie să meargă să se închine la moaștele Sfântului Andrei, ocrotitorul spiritual al orașului, doar locuitorii municipiului.

Moaștele vor rămâne în curtea catedralei până duminică seara, la ora 21,00, când vor fi băgate în biserică și vor fi scoase luni dimineața, la ora 7.00, astfel încât toți gălățenii să se poată închina la ele.

Anii trecuți, la pelerinajele de sfântul Andrei participau zeci de mii de oameni veniți din toate colțurile țării.

_________________

Mașina în care se afla ÎPS Teodosie a fost oprită de filtrul de poliție, pentru verificarea documentelor, Constanța fiind în carantină din cauza numărului mare de persoane infectate cu SARS-CoV-2.

„Să vină cu inimă bună, să-și mângâie sufletul și sper că toate organele de ordine ne vor ajuta să fim în pace și în armonie”, a spus ÎPS Teodosie.

Arhiepiscopia Tomisului și Înaltpreasfințitul Teodosie, personal, a invitat, încă de sâmbătă, autoritățile de Stat centrale și locale (Președinte, Premier, membri ai Guvernului, parlamentari, prefect, președinte al Consiliului Județean, primari, consilieri județeni și locali etc.) să ia parte la sărbătoarea națională religioasă a tuturor românilor, Sfântul Apostol Andrei.

Prefectul Constanței l-a refuzat pe ÎPS Teodosie, spunând că nu are domiciliu în comuna Ion Corvin și dacă ar participa ar încălca regulile în privința carantinei instituite în Constanța.

Prefectura Constanța a transmis, într-un comunicat că efectivele de jandarmi și polițiști, alături de inspectori din cadrul DSP Constanța, au fost la Mănăstirea Peștera Sf. Andrei pentru stabilirea circuitelor.

„Jandarmii din Gruparea Mobilă „Tomis” sunt pregătiți pentru a dialoga cu oamenii și vor gestiona cu profesionalism orice situație, în vederea prevenirii unor eventuale incidente sau provocări. Foarte important de menționat este faptul că vom avea grijă și în privința respectării prevederilor legale actuale. Așadar, facem apel la înțelegerea credincioșilor care nu sunt din Ion Corvin și care nu vor putea participa la pelerinaj”, a transmis Prefectura Constanța.

Duminică, 29 noiembrie, și luni, 30 noiembrie, de la ora 8.45, ierarhul Tomisului săvârșește Sfânta Liturghie la mănăstirea „Peștera Sfântului Apostol Andrei” din localitatea Ion Corvin, județul Constanța.

În 30 noiembrie este Praznicul Sfântului Apostol Andrei şi se organiza pelerinajul de la Peştera şi Mânăstirea Sfântul Apostol Andrei.

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 4°C 3°C
CLUJ 6°C 7°C
CONSTANTA 6°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 6°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI