ÎPS Teodosie, noi declarații controversate: Vaccinul anti-Covid este experimental, a produs atâtea neajunsuri. Patriarhia: Poziționările arhiepiscopului de la Constanţa sunt păreri pur personale, din păcate provocatoare de confuzie

Arhiepiscopul Tomisului șochează cu noi declarații despre vaccinul antiCOVID. Este experimental, neasumat și fără prospecte precise, iar medicina nu mai are logică, a spus Înalt Prea Sfințitul Teodosie, la un post de radio local. Și chiar a susținut că în unele localități din Constanța bolnavii care s-au tratat de COVID nu au murit, spre deosebire de cei care s-au vaccinat. Afirmațiile prelatului au generat un val de reacții în rândul autorităților.

10 Decembrie 2021, 18:16 (actualizat 10 Decembrie 2021, 18:55) Știrile TVR |

În emisiunea realizată de purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Înalt Prea Sfințitul Teodosie a declarat că medicina nu se mai bazează pe logică. Și că producătorii nu-și asumă vaccinul anti-Covid, care nu are prospecte precise.

ÎPS TEODOSIE, Arhiepiscopul Tomisului: Acesta este experimental, nu este asumat, a produs atâtea neajunsuri. Sunt mărturii: oameni care s-au tratat într-un val precedent, în niște localități din Constanța, niciunul nu a murit din cei care s-au tratat, care s-au vaccinat au și murit.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, cel care a realizat emisiunea, a explicat ulterior declarațiile.

EUGEN TĂNĂSESCU, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului: Este o frământare globală această pandemie şi în acest context arhiepiscopul Tomisului a făcut nişte observaţii personale. Nu cred că a contrazis cu ceva Patriarhia Română.

Dar Patriarhia îl contrazice.

"Este deja un lucru bine cunoscut că poziționările publice pe tema vaccinului/ vaccinării ale arhiepiscopului de la Constanţa, lipsite desigur de orice argumentație medicală, nu reprezintă în niciun fel poziția oficială a BOR. Sunt ieșiri publice și păreri pur personale, din păcate provocatoare de confuzie. Poziția BOR pe această temă (...) a fost şi rămâne constant una limpede: într-o problemă strict medicală, cum este cea a unui vaccin și a vaccinării, datoria rațională a fiecăruia dintre noi este aceea de a asculta exclusiv de sfatul medicilor".

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a reamintit și el că poziția Bisericii nu trebuie confundată cu cea a ierarhilor săi.

ALEXANDRU RAFILA, ministrul Sănătății: Afirmațiile unui ierarh din cadrul BOR sunt îngrijorare. Eu sunt convins că Biserica Ortodoxă Română va sprijini măsurile de protejare a sănătății oamenilor.

Reprezentanții Comitetului Național pentru Vaccinare și ai instituțiilor de sănătate publică au criticat însă în termeni duri afirmațiile arhiepiscopului Tomisului.

VALERIU GHEORGHIȚĂ, coordonatorul campaniei de vaccinare: Trebuie să încetăm cu astfel de declarații, pentru că suntem responsabili moral de moartea oamenilor. Și din păcate eu nu văd ca aceste persoane să fie responsabilizate într-un fel sau altul.

ADRIANA PISTOL, director CNSCBT: Nu poți să mai spui, când vaccinezi peste 8 miliarde de suflete, că vorbim despre un experiment.

Arhiepiscopul Tomisului s-a remarcat de-a lungul pandemiei prin luări de poziție care au șocat opinia publică. Cu mai puțin de o lună în urmă, ÎPS Teodosie a spus că împărtășirea cu mai multe lingurițe e ''un mare păcat''.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 7°C
IASI 4°C 5°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 7°C 10°C
CRAIOVA 6°C 5°C
BRASOV 5°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI