ÎPS Teodosie: „E mare păcat să mergi la o biserică catolică“. Patriarhia Română se delimitează de declarația arhiepiscopului

Afirmație controversată a arhiepiscopului Tomisului, Teodosie. Înaltul prelat crede că, pentru un ortodox, e mare păcat să se roage într-o biserică catolică. Reprezentanții bisericii catolice îi reproșează spunând că de nenumarăte ori ortodocșii au fost ajutați de catolici inclusiv cu biserici sau spații pentru rugăciune. Și Patriarhia Română se delimitează de declarația ierarhului.

03 Octombrie 2020, 17:52 (actualizat 03 Octombrie 2020, 20:13) Știrile TVR |
Raspuns controversat, val de reactii
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Acest raspuns dat de Arhiepiscopul Tomisului într-o emisiune a postului de radio Dobrogea Live a stârnit indignare în rândul catolicilor.

După valul de reacții stârnit, reprezentanții Arhiepiscopiei din Constanța au încercat să explice afirmațiile făcute de Înaltpreasfințitul Teodosie.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, pr. Eugen Tănăsescu: Dânsul s-a referit la ceea ce spun canoanele ortodoxe şi o decizie a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi anume că nu poate fi posibilă comuniune de rugăciune şi comuniunea euharistică cu cei de alte confesiuni. Din păcate avem de a face cu o gravă şi neînţeleaptă neînţelegere.

O replică fermă a venit însă direct de la Patriarhia Română. Rugaciunea nu are granițe confesionale și nici de altă natură, a transmis public purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, din nou în opoziție față de ideile exprimate de înaltul ierarh de la Constanța.

Unii cercetători din mediul ortodox consideră ca afirmația Inalpreasfințitului Teodosie este nepotrivită dacă ținem seama de ajutorul pe care Biserica Catolică l-a dat comunităților ortodoxe românești din diaspora.

Numai în Italia, Biserica Catolică a pus la dispoziția parohiilor ortodoxe românești nu mai puțin de 306 biserici sau spaţii pentru ca acestea să îşi poată desfăşura activitatea.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 4°C
IASI 2°C 4°C
CLUJ 2°C 2°C
CONSTANTA 3°C 4°C
CRAIOVA 2°C 8°C
BRASOV -1°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI