ÎPS Pimen va fi înmormântat vineri la Mănăstirea Sihăstria Putnei. Și-a dorit ca la mormântul său să se audă Rapsodia Română și Balada lui Ciprian Porumbescu

20 mai 2020, 19:43

Înalt Prea Sfințitul Pimen a murit noaptea trecută la Institutul Matei Balș din Capitală, unde fusese internat în 20 aprilie, în stare gravă, cu diagnosticul de COVID-19. Medicii au încercat să-l salveze cu ajutorul unor tratamente inovative, dar fără să poată învinge boala. Biserica Ortodoxă a pierdut un vrednic de pomenire ierarh, al cărui nume va rămâne mereu legat de ocrotirea splendidelor mănăstiri bucovinene, au transmis reprezentanții Patriarhiei Române.

Născut în 25 august 1929, în localitatea Greabănu din Buzău, Înaltpreasfințitul Pimen a primit la botez numele Vasile. A fost pe rând, monah, stareț, paroh, reprezentant al Patriarhiei Române la Ierusalim, episcop vicar, apoi arhiepiscop timp de 28 de ani. Cu binecuvatarea sa, 14 centre de îngrijire sunt acum casă și familie pentru cei singuri și aflați în suferință.

În 2012, Înalta Curte a decis definitiv că IPS Pimen a colaborat cu securitatea regimului ceaușist, sub numele de Petru și Sidorovici. A fost totuși, unul dintre cei mai iubiţi prelaţi ai Bisericii Ortodoxe Române. Cu două săptămâni înainte de a ajunge la spital, ierarhul se ruga pentru cadrele medicale care luptau cu virusul.

Înaltul ierarh era pregătit pentru trecerea la cele veșnice, așa cum a mărturisit într-un interviu acordat anul trecut. Își dorea să fie înmormântat pe plaiurile bucovinene, iar la mormânt să se audă, în surdină, Rapsodia Română a lui George Enescu, balada lui Ciprian Porumbescu și sunetul de bucium.

Potrivit Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, slujba înmormântării Părintelui Arhiepiscop Pimen va avea loc vineri, 22 mai, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, începând cu ora 12.00, fiind precedată de slujirea Sfintei Liturghii. Trupul neînsuflețit al Arhipăstorului Bucovinei va fi apoi depus, conform dorinței sale, la Mănăstirea Sihăstria Putnei, în mormântul pe care Înaltpreasfinția Sa și l-a pregătit dinainte.

În această seară,  sicriul cu trupul neînsuflețit a fost depus la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava.

Cei care vor dori să-și ia rămas bun de la Arhipăstorul lor sau să participe la slujba înmormântării sunt rugați să respecte măsurile și îndrumările specifice acestei perioade.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite