LUMEA AZI

IORDANIA | Hamzah bin Hussein, fostul prinț moștenitor, acuzat că a pus la cale o lovitură de stat și pus sub arest la domiciliu

O importantă criză de securitate a zguduit cea mai stabilă ţara arabă din Orientul Mijlociu, Iordania. Fostul prinţ moştenitor, Hamzah, a fost acuzat că a pus la cale o lovitură de stat. Hamzah, fiul regelui Hussein cu a patra soție, americană, era al 9-lea în linia de succesiune la tron, dar a fost exclus acum 7 ani de regele Abdullah. Care sunt culisele întregii povești, ne explică Dragoș Tăbăran.

09 Aprilie 2021, 13:40 (actualizat 10 Aprilie 2021, 16:44) Știrile TVR |

Din senin, liniștea tradițională a regatului hașemit a fost tulburată de zvonurile privind anchetarea și chiar arestarea fratelui vitreg al regelui. Au fost reținuți și în jur de 20 de oficiali de rang înalt și lideri tribali. Hamzah, care era și prinț moștenitor, dar a fost scos din lista de succesiune în 2004 de regele Abdullah al II-lea, a fost acuzat de serviciile militare de informații că face parte dintr-o conspirație care urmărește destabilizarea securităţii. Informațiile potrivit cărora Hamzah este sub arest la domiciliu, apărute inițial pe surse, au fost confirmate de agenția de presă iordaniană. Regele Abdullah a încercat să păstreze discreția și să rezolve criza în interiorul familiei și în spatele ușilor ermetic închise ale palatului și l-a desemnat pe unchiul său, prințul Hassan, să aplaneze conflictul. În cele din urmă, Hamzah a semnat o scrisoare prin care își exprimă devotamentul pentru rege.


Puține informații au apărut în mass media iordaniene. Armata s-a limitat la a anunța că prințul rebel s-a alăturat unui factor extern care urmărea destabilizarea țării.

Vice prim-ministrul Ayman Safadi a dezvăluit într-o conferință de presă televizată, acțiune total neobișnuită în Iordania, că Hamza era monitorizat de mai multă vreme deoarece avea relații cu entități din străinătate pentru stabilirea unui calendar propice unei lovituri de putere. Safadi a dezvăluit că întreaga acțiune a fost determinată de poziția Iordaniei în probleme importante de politică externă. Care ar putea fi acestea? Cea mai importantă ar fi dosarul palestinian. Administrația Trump a încercat să construiască un mecanism care să permită încheierea a ceea ce în mediile avizate a fost denumit "acordul secolului". O echipă condusă de ginerele fostului președinte american, Jared Kushner, a creionat "Pace pentru Prosperitate: o viziune pentru îmbunătățirea vieții popoarelor palestinian și israelian". Planul a fost respins atât de palestinieni cât și de o parte dintre israelieni. Ammanul s-a opus la rândul său deoarece unul dintre punctele acordului prevedea anexări teritoriale de către Israel.


Foarte interesant este că printre cei arestați se numără Basseem Awadalah, fost consilier al regelui și fost ministru de finanțe. Palestinian de origine, Awadalah a fost, în egală măsură, omul de legătură între Casa regală iordaniană și Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite. După arestarea prințului Hamzah, ambele țări și-au exprimat susținerea pentru regele Abdullah, iar Statele Unite au anunțat că Iordania este un aliat important în geopolitica din Orientul Mijlociu.
Rămâne, atunci, o întrebare importantă ... care este entitatea străină cu care a colaborat prințul Hamzah?

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 3°C
IASI 3°C 2°C
CLUJ 1°C 0°C
CONSTANTA 7°C 4°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV -1°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI