Iordache: MJ a finalizat două acte normative care vizează graţierea şi punerea în acord a deciziilor CCR cu legislaţia

18 ianuarie 2017, 12:13

„Ministerul Justiţiei a elaborat două acte normative care sunt în dezbatere publică, au fost finalizate ieri, au fost trimise spre consultare CSM, Înalta Curţe de Casaţie şi Justiţie şi Parchetul General. Cele două acte normative vizează graţierea, şi nu amnistia, graţiere care nu vizează fapte de corupţie, fapte grave şi care vizează recuperarea prejudiciului, iar cel de-al doilea act normativ vizează hotărârile Curţii Constituţionale care stabileşte pentru anumite fapte să fie mai bine precizate. cele două acte normative pe care ministerul şi le-a asumat prin prezenţa mea şi prin semnătura mea au fost transmise tuturor celor interesaţi. În momentul în care vom avea avizele de susţinere sau de nesusţinere, cu modificări sau nu, vom relua discuţia şi vom intra în guvern (…) Acea ordonanţă mai vizează şi transpunerea unei directive care vizează liberul acces la justiţie.”, a declarat ministrul Justiţiei, Florin Iordache, după şedinţa de Guvern de miercuri.

Ministrul Justiţiei a subliniat că:  poziţia ministerului este că trebuie să dăm o lege a graţierii.

El a precizat că în acest moment gradul de încărcare în penitenciare este de peste 150%. România este, din mai, sub o decizie CEDO. Putem da o lege a graţierii care să nu vizeze corupţia, faptele grave, astfel încât 2300 – 2500 de persoane să poată fi graţiate, a arătat Florin Iordache.

În acest moment, gradul de încălcare la nivelul penitenciarelor din România este peste 150%. România, în luna mai, este sub imperiul unei decizii CEDO care ne poate obliga, datorită faptului că în cele 40 de penitenciare şi locuri de deţinere, în toate aceste 40 de locuri, avem hotărâri de condamnare a României, pentru relele tratamente şi pentru condiţiile inumane pe care le au aceşti oameni, iar România nu poate face peste noapte să acopere cele aproape 9.000 de locuri cât avem în acest moment un excedent de deţinuţi în aceste locuri de deţinere. Şi, în aceste condiţii, ţinând cont de o politică penală coerentă, putem da o lege a graţierii care să nu vizeze faptele grave, faptele care vizează corupţia, spălarea de bani şi alte infracţiuni foarte grave, astfel încât din estimările pe care le-a făcut Ministerul Justiţiei în jur de 2.300, 2.500 de persoane pot beneficia de această lege a graţierii. Repet, este în consultare publică, dar poziţia Ministerului Justiţiei este că în acest moment România trebuie să dea o lege a graţierii, a subliniat Florin Iordache.

Ministerul le-a terminat aseară (actele normative) şi le-a trimis azi dimineaţă către asociaţiile profesionale, a declarat Florin Iordache.

Ce conţine proiectul ordonanţei de graţiere: Scapă de închisoare cei care au pedepse de până în 5 ani

Proiectul de Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Codurilor Penale. Magistraţii critică modificările

Klaus Iohannis: Domnul prim-ministru s-a angajat ca legea amnistiei şi graţierii să nu fie băgată peste noapte în nicio sedinţa de guvern

Sorin Grindeanu: Nu sunt dezincriminate conflictul de interese şi abuzul în serviciu în actele normative elaborate de Ministerul Justiţiei

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite