Ionuţ Zaharia, românul care trăiește visul american. Este dansator principal la Atlantic City Balet

14 ianuarie 2019, 12:27

Dacă ar fi să o ia de la capăt, tot dans ar alege să facă, spune Ionuț cu mândrie. S-a născut în 1987, în București, iar la vârsta de șapte ani începe să danseze la “Rapsodia Română”. După doi ani de zile, la vârsta de doar nouă ani, dă examen la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”, din Capitală și este admis cu brio, dintre sute de copii veniți din toată țara să își încerce talentul. Alături de alți doi copii cu talente ieșite din comun, Ionuț reușește să impresioneze juriului și este admis la colegiu, spre bucuria părinților. Povesteşte râzând cum a impresionat audiența cu o schemă pe care o văzuse într-unul din filmele sale preferate, “Saturday Night Fever”.

Parcursul educațional al tânărului ambițios s-a desfășurat între ore întregi de pregătire, spectacole și premii. O copilărie și o adolescență cel puțin sacrificate, pentru o viață în slujba dansului. Rămâne la Capsali până în clasa a XII-a de liceu, timp în care, datorită talentului, este selectat să danseze în spectacolele Operei Naționale din București, alături de balerini consacrați.

(w460) IonuÈ› Zah

Pe parcursul liceului participă la festivaluri, dar și la concursuri naționale si internaționale, unde obține numeroase premii. Numai în perioada 2003-2006 obține la rând, locul 1 la National Ballet Competition câștigându-și, astfel, “nemurirea” în rândul balerinilor de talie internațională. Oferte a primit atât din partea Operei din București, cât și din partea Operei ”Oleg Danovski” din Constanța, care îl voia ca solist. Cu toate astea, părăsește România pentru… America, unde nu rămâne mai mult de un an. Se întoarce și dansează pe scenele din țară. Astfel, timp de trei ani, bifează spectacole pentru Opera „Oleg Danovski” din Constanța, cât și la Opera Națională din București, până în 2010, când decide să mai încerce o dată “visul american”. Așa că este primit înapoi în New Jersey, la aceeași companie la care fusese inițial: Atlantic City Ballet, unde îl putem vedea și în momentul de față, ca dansator principal.

“Pentru mine, dansul este o redescoperire a corpului ca mijloc de expresie“, explică Ionuț.  Cele mai mari realizări ale sale au fost interpretările rolurilor principale în spectacole precum “Dracula”, o poveste cu origini românești, ceea ce l-a făcut să joace cu foarte multă mândrie și apreciere rolul, dar și cel din “Spărgătorul de nuci”, “Frumoasa din pădurea adormită” și “Romeo și Julieta”. Dintre acestea, spectacolul său favorit este “Dracula”, “datorită coregrafiei unice, a muzicii dramatice și a poveștii impresionante, care captivează audiența”, spune el.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite