Ionel Dancă: “Pacienții cu Covid-19 nu au nevoie să fie asigurați”. Ce prevăd cele două hotărâri de guvern în domeniul sanitar adoptate luni

30 martie 2020, 21:10

Prevederile HG:

–         Se prelungește aplicabilitatea contractului-cadru pentru pachetele de servicii medicale contractate prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Contractul-cadru încheiat pentru perioada 2018-2019 se prelungește cu perioada stării de urgență.

–         În această perioadă nu va fi necesară folosirea cardului de sănătate. Serviciile medicale. Îngrijirile la domiciliu, materialele sanitare, medicamentele și dispozitivele medicale pot fi acordate fără cardul de sănătate. Obligația medicilor este modificată, în sensul în care nu mai este obligatorie transmiterea în platforma informatică a asigurărilor de sănătate în termen de trei zile de la acordarea acestora.

–         Toate persoanele cu COVID-19 aflate pe teritoriul României beneficiază de servicii medicale indiferent de calitatea de asigurat sau nu.

–         Pentru pacienții simptomatici cu COVID-19 se reglementează posibilitatea acordării consultațiilor la distanță ce pot fi realizate prin orice mijloace de comunicare și pot fi acordate de medicii de familiei sau de specialitate din ambulatoriu.

–         Se prelungește cu 90 de zile termenul de valabilitate pentru biletele de trimitere existente sau care expiră în această perioadă.

–         Documentele necesare solicitate de CNAS pot fi transmise prin mijloace electronice de comunicare sau prin depunerea acestora de către o altă persoană.

–         Pentru pacienții cu boli cronice și scheme stabile de tratament, nu mai este necesară o nouă reevaluare a medicului specialist pe perioada stării de urgență pentru reînnoirea scrisorii medicale inițiale.

–         Medicul de familie poate emite prescripție medicală în baza documentelor medicale care au fost emise deja pacientului.

–         În ceea ce privește consultațiile la distanță a persoanelor infectate cu COVID-19, această posibilitate tehnică este extinsă și pentru celelalte categorii de pacienți prin orice mijloc de comunicare, cu încadrarea în numărul de opt consultații pe oră

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite