Proiectul de lege pentru starea de alertă este încă în Parlament. Azi vă ajunge în camera Deputaţilor, camera decizională. Jurnalistul Ion M. Ioniță a declarat la TVR că nu pot fi impuse restricții în lipsa unui cadru legal. iar dacă ordonanța privind starea de alertă este declarată neconstituțională, ne aflăm într-o situație de haos legislativ, de lipsă de reglementare cu efecte extrem de periculoase.
Ion M. Ioniță s-a referit la acțiunea lansată de Avocatul Poporului prin care a contestat la CCR ordonanța cu privire la starea de alertă.
Avem aceasta acțiune ce care o face Avocatul Poporului împotriva ordonanței și mă întreb cum funcționează instituțiile din România dacă o ordonanță de urgență este atacată după 16 ani de când a fost emisă, a fost emisă de Guvernul PSD din 2004, această ordonanță care reglementează starea de urgență. Ce face o instituție? Așteaptă 16 ani, 20 de ani, 30 de ani ca să atace o ordonanță de urgență. Rostul acestei prevederi prin care Avocatul Poporului poate ataca o ordonanță de urgență este să fie imediat, pentru că este singura instituție care poate apela CCR, spune jurnalistul Ion M. Ioniță.
CCR se va exprima astăzi, probabil va găsi că este neconstituțională - evident drepturile și libertățile se restrâng prin lege - așa încât s-ar putea să ne aflăm într-o situație de haos legislativ, de fapt de lipsă de reglementare cu efecte extrem de periculoase pentru sănătatea publică. Cred că soluții nu prea sunt (...) așa încât nu vom avea reglementări dacă președintele nu va prelungi cu câteva zile starea de urgență, este de părere jurnalistul Ion M. Ioniță.
Curtea Constituţională a României a decis, miercuri, că ordonanţa de urgenţă 21/2004, cea care reglementează regimul stării de alertă, este constituţională. CCR a decis că OUG 21/2004, care reglementează regimul stării de alertă, este constituțională, mai exact nu restrânge drepturi şi libertăţi cetăţeneşti. Sesizarea împotriva OUG 21/2004 a fost depusă la Curtea Constituţională de către Avocatul Poporului.
Sesizarea a ridicat o excepţie de neconstituţionalitate referitoare la OUG nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă. Potrivit unui comunicat de presă transmis de Avocatul Poporului, delegarea unor atribuţii de legiferare către autorităţi administrative având ca finalitate restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi fundamentale încalcă principiul separaţiei puterilor, precum şi prevederile constituţionale potrivit cărora Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a ţării.
Reprezentantul Avocatului Poporului, Emma Turtoi, a afirmat în faţa judecătorilor constituţionali că definiţia stării de alertă este neclară.