Ion Țiriac cere o audiere publică a lui Ilie Năstase de către ITF şi suspendă acordarea trofeului de la Madrid

Ilie Năstase Nadia Comăneci și Ion Țiriac la Madrid
Ilie Năstase Nadia Comăneci și Ion Țiriac la Madrid
20 iunie 2017, 10:37

În scrisoarea adresată lui David Haggerty, Ţiriac, în calitatea sa de preşedinte de onoare al Federaţiei Române de Tenis, afirmă că, după probele adunate de FRT, găseşte mai multe elemente ”foarte nefericite şi deranjante” legate de incidentul de la meciul amintit. 

”Este clar că intervenţia iniţială a căpitanului echipei de Fed Cup a României a fost în limitele mandatului său şi conform regulilor. Este surprinzător şi neclar de ce arbitrul de scaun a refuzat să ia în considerare intervenţia, refuzul declanşând un limbaj nepotrivit din partea d-lui Năstase, care, în consecinţă, a fost eliminat din teren. Apoi iadul a izbucnit pentru căpitanul nostru şi pentru moralul echipei noastre, precum şi pentru reputaţia federaţiei”, a afirmat Ţiriac în scrisoare. 

”Astfel, solicit ITF să clarifice toate faptele relevante, să acţioneze de manieră corectă şi regulamentară pentru a atenua consecinţele situaţiei şi pentru a trage concluzia corectă”, a mai scris Ţiriac. 

”Consider că o audiere publică este singura cale pentru a îndeplini aceste obiective, cu atât mai mult cu cât toate sancţiunile formale şi informale precum şi insultele împotriva d-lui Năstase au fost făcute publice de către ITF. Pentru o prezentare echilibrată a situaţiei, media ar trebui să aibă acces la întregul dosar al anchetei, care îl apără în proporţie covârşitoare pe d-l Năstase”, subliniază Ion Ţiriac, fostul partener de dublu al lui Năstase. 

Ţiriac consideră că o audiere publică este singurul mod pentru ”a asigura corectitudinea anchetei şi pentru a asigura legitimitatea şi imparţialitatea în rezoluţia finală”. 

Ion Ţiriac mai spune că felul în care ITF va alege să conducă ancheta poate însemna un reper, iar o audiere publică e singura care poate asigura că ITF rămâne şi e amintită ca o ”organizaţie de încredere şi profesionistă”. 

”Urmăresc acest caz şi ca o persoană implicată în tenis de peste 60 de ani, în calitate de câştigător de Grand Slam, antrenor şi manager a cinci câştigători de Grand Slam, proprietar a mai multe turnee majore de tenis, masculine şi feminine, o persoană a cărei viaţă este dedicată tenisului”, subliniază Ţiriac, care adaugă faptul că ar dori să asiste la audierea publică a lui Năstase şi să afle motivele conduitei inexplicabile a arbitrului de scaun şi alegerea supervizorului ITF pentru acest meci. 

În scrisoarea adresată lui Steve Simon, Ţiriac îl informează pe acesta că, ”în urma comentariilor agresive ale WTA în legătură cu decernarea trofeului de la Madrid anul acesta, în prezenţa d-lui Ilie Năstase”, a luat decizia de a retrage trofeul acordat în turneul feminin. 

”Mă refer la trofeul de aur şi diamante, precum şi la replicile de argint masiv – acestea nu vor mai fi acordate câştigătoarelor turneului feminin de la Madrid. Acest trofeu este un simbol oferit de mine personal câştigătoarei turneului şi este acordat de mine sau de un invitat la alegerea mea la ceremonia de decernare a premiilor”, a precizat Ţiriac. 

”WTA nu poate cenzura libertatea mea de a face o invitaţie specială pentru decernarea trofeului”, subliniază Ţiriac, care aminteşte că în decursul anilor invitaţia sa a fost acceptată de Regina Spaniei, Prinţul Moştenitor al Spaniei, primarul Madridului. 

”Am fost informat că WTA a amendat proprietarul turneului pentru faptul că a permis invitatului meu să intre pe terenul de tenis la ceremonia de premiere – din nou, găsesc această conduită din partea WTA agresivă şi în afara atribuţiilor sale”, a conchis Ţiriac. 

Ţiriac îi mai adresase o scrisoare lui Steve Simon, preşedintele WTA, pe 16 mai, imediat după turneul de la Madrid, şi în care sublinia că Năstase nu este suspendat decât la evenimentele ITF şi nu şi la turneele ATP, WTA sau de Grand Slam. 

Năstase (70 ani), căpitan nejucător al echipei de Fed Cup a României, a fost suspendat de ITF pentru că le-ar fi insultat pe jucătoarea Johanna Konta şi pe Anne Keothavong, căpitanul echipei Marii Britanii, precum şi un arbitru şi o jurnalistă, la meciul de la Mamaia (22 aprilie). 

Într-o conferinţă de presă susţinută înaintea meciului de la Mamaia, Năstase a avut cuvinte ”sexiste” şi ”rasiste” în legătură cu faptul că Serena Williams este însărcinată. ”Vom vedea ce culoare va avea copilul. Poate ciocolată cu lapte?!”, a putut fi auzit Năstase spunând de către jurnalişti. 

Ulterior, Ilie Năstase şi-a cerut scuze într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook pentru ieşirile pe care le-a avut la meciul cu Marea Britanie şi faţă de Serena Williams, însă a considerat că reacţiile presei au fost exagerate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite