Ion Iliescu ar putea rămâne fără certificatul de revoluționar

9 iunie 2022, 12:05

Într-o ședință din 31 mai, Secretariatul de Stat pentru Revoluționari din subordinea Guvernului a decis să înceapă procedurile prin care i se retrage certificatul de luptător pentru victoria Revoluției din decembrie 1989 fostului președinte Ion Iliescu.

Decizia a fost luată în unanimitate, după ce a fost depusă o solicitare din partea Asociației 21 Decembrie 1989.

Procesul prin care Ion Iliescu poate pierde certificatul de revoluționar este,  însă, la început.

În noiembrie anul trecut, parlamentarii au modificat legea Recunoștinței față de eroii martiri și luptători anticomuniști din decembrie 1989, astfel încât acele persoane care au avut demnități, funcții de conducere în structura Partidului Comunist Român să nu poată beneficia de niciun fel de titlu care să intre sub incidența legii respective.

Secretariatul de Stat pentru Revoluționari au discutat cazul lui Ion Iliescu la solicitarea Asociației 21 Decembrie și s-a constatat că fostul președinte nu poate să beneficieze de acest titlu, ca urmare a funcțiilor de conducere pe care le-a deținut, de-a lungul anilor, în regimul comunist.

Ion Iliescu a fost, din 1956, printre altele, secretar general al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist, secretar al Comitetului Central al PCR, ministru pentru probleme de Tineret, președinte al Consiliului Județean Timiș, șef al Departamentului de propagandă al Comitetului Central al PCR.

Prin urmare, Secretariatul pentru Revoluționari a hotărât să se adreseze instanței, în contencios-administrativ, deoarece doar printr-o hotărâre a instanței îi poate fi retras certificatul de revoluționar lui Ion Iliescu.

Odată cu pierderea acestui certificat, se pierd și anumite drepturi conferite prin lege, cum ar fi: prioritate la închirierea şi cumpărarea de locuinţe din fondul de stat, acces gratuit la tratament şi consultaţii în spitalele şi policlinicile Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Apărării Naţionale, medicamente gratuite, acces gratuit la sanatorii şi baze de tratament aparţinând Ministerului Sănătăţii.

Ion Iliescu are 92 de ani și nu a mai fost văzut în public de câțiva ani.

Fostul președinte a fost trimis în judecată în dosarul Revoluției pentru infracțiuni contra umanității.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă