Ion Iliescu, inculpat pentru infracţiuni contra umanităţii în dosarul Mineriadei

16 ianuarie 2017, 08:52

Jurnalişti, jandarmi, poliţişti şi ofiţeri SPP l-au întâmpinat, luni, pe fostul preşedinte la Parchetul General.

Ion Iliescu a ajuns la ora 9:30 şi a declarat că nu se consideră vinovat.

Fostul preşedinte al ţării a stat foarte puţin la Parchetul General. Nu a dat declaraţii în faţa procurorilor militari.

Fostul premier Petre Roman va fi audiat miercuri dimineaţă, apoi, în zilele următoare, alţi foşti demnitari din aparatul de stat din 1990, implicaţi în reprimarea manifestanţilor din Piaţa Universităţii. Procurorii militari vor întocmi apoi rechizitoriul şi, potrivit unor surse judiciare, până în luna martie vor înainta dosarul pe masa judecătorilor, ceea ce înseamnă că va începe procesul, a transmis corespondentul TVR Alex Costache pentru Telejurnalul de la ora 14:00.

18 demnitari din conducerea Romaniei din 1990 şi fostul lider al minerilor Miron Cozma sunt acuzaţi de infracţiuni contra omenirii pentru că ar fi reprimat manifestanţii din Piaţa Universităţii, în iunie 1990. Patru oameni au muri, trei au fost răniţi şi peste 1000 au fost bătuţi şi arestaţi ilegal.

Fostul preşedinte Ion Iliescu a fost citat pentru luni la Parchetul Militar din cadrul Parchetului General. Dispozitivul de jandarmi a fost întărit. Este foarte multă presă aici, a transmis corespondentul TVR Alex Costache pentru Telejurnalul de la ora 08:00.

Ion Iliescu a fost inculpat, alături de fostul premier Petre Roman şi alţi demnitari, pentru infracţiuni contra umanităţii. Sunt acuzaţi pentru reprimarea sângeroasă a manfistanţilor din Piaţa Universităţii şi pentru chemarea minerilor în 13-15 iunie 1990.

Pe lângă demnitarii din fosta conducere a României din 1990, a fost inculat şi Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului. A fost audiat, săptămâna trecută, la Parchetul General, tot în calitate de inculpat. Au fost audiaţi şi cei de la Asociaţia Victimelor Mineriadelor – aceştia s-au constituit parte civilă în dosar şi solicită despăgubiri morale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite