Ion Țiriac vrea să organizeze un turneu ATP la Arenele BNR, dar nimeni nu poate investi

Bătaie pe singura arena de tenis performantă din ţară. Este în proprietatea Băncii Naţionale, care însă nu poate face investiţii în sport. Se caută soluţii de câţiva ani pentru un transfer de proprietate, dar nu a plătit nimeni preţul cerut: 35 de milioane de euro. Între timp, Ion Ţiriac şi Ilie Năstase vor să aibă control la Arenele BNR, ca să organizeze un turneu ATP mutat în acest an în Ungaria.

05 Octombrie 2017, 20:38 (actualizat 05 Octombrie 2017, 21:31) Știrile TVR |
BNR cere 35 de milioane de euro pe Arene
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Ion Țiriac, om de afaceri: "Pe vremea aceea, această arenă nu știu a cui era, dar era a sportului. Acolo ne-am născut, acolo am crescut, acolo mâncam salam, sub tribună salam pe care îl aducea fratele lui Năstase de la Obor".

Aşa îşi aminteşte Ion Ţiriac Arena BNR. A fost construită în şase zile, pentru a găzdui finala de Cupa Davis din 1972. Azi, cea mai mare construcţie destinată tenisului de câmp din România a fost lăsată în paragină, nu are autorizaţie de la ISU şi nu mai îndeplineşte standardele pentru a găzdui competiţii de top. Năstase-Ţiriac Trophy, ultimul turneu care s-a jucat aici, a fost mutat la Budapesta. Banca Naţională recunoaşte că ar fi nevoie de reconstrucţie.

BNR: "În prezent este necesară o reconstrucţie din temelii a Arenei Centrale".

Ion Țiriac, om de afaceri: "Cred că este un genocid. E păcat de Dumnezeu să ai o treabă care nu costă nimic pe nimeni, s-o pierd. Dacă reuşiţi să faceţi ceva până în decembrie, eu pot să aduc turneul înapoi. După decembrie devine proprietatea maghiarilor".

În această situaţie s-a ajuns pentru că Arenele, împreună cu întregul Complex Sportiv Progresul, au fost vândute de Ministerul Tineretului şi Sportului în 1991, către BNR. S-au plătit 51.000 de lei. Dar legislaţia europeană nu permite Băncii Naţionale să facă investiţii în sport.

Marius Dunca, ministrul Tineretului și Sportului: "Nu poate să investească nici CNI, BNR-ul - el este proprietar - nu poate nici el. Există comunicare şi deschidere spre a fi vândută această bază sau un schimb cu altă instituţie. 35 de milioane de euro".

Experții imobiliari estimează valoarea terenului din zonă între 1.000 și 2.000 de euro pe metrul pătrat. Astfel, baza sportivă ar valora peste 30 de milioane de euro.

BNR: "BNR a iniţiat demersuri încă din anul 2014 privind transferul de proprietate către Guvern, propunând o serie de soluţii concrete. Astfel, au fost transmise scrisori către Guvernul României în iulie 2014, decembrie 2015 şi mai 2017".

Daniel Zamfir, președintele Comisiei economice din Senat:"Banca Națională, d-le ministru, n-a respectat obligaţiile pe care şi le-a asumat prin acest protocol".

Comisia economică din Senat i-a invitat săptămâna viitoare pe reprezentanţii BNR şi ISU, pentru a continua căutarea unei soluţii pentru Arenă.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ECONOMIE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 30°C
IASI 26°C 26°C
CLUJ 20°C 24°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 25°C 27°C
BRASOV 24°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI