Iohannis participă la Adunarea Generală a ONU şi va vorbi, la Universitatea Columbia, despre perspectiva asupra războiului din Ucraina

Președintele Klaus Iohannis participă la Sesiunea Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, la New York. Este cea de-a 78-a sesiune și are ca temă „Reconstruirea încrederii şi relansarea solidarităţii globale". Klaus Iohannis va avea o intervenție în plen. Detalii, de la corespondentul TVR Ramona Avramescu:

18 Septembrie 2023, 07:29 (actualizat 18 Septembrie 2023, 22:11) Știrile TVR |

Președintele Klaus Iohannis a ajuns la New York, și alți lideri de state și de guverne. Deschiderea oficială a Sesiunii Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite va avea loc marți dimineață, cu discursul tradițional al președintelui SUA Joe Biden. Anul acesta este așteptat la New York și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care se va adresa și el Adunării Generale tot marți, în contextul în care Națiunile Unite s-au implicat în negocierile privind încheierea unui nou acord pentru transportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră. Deci așteptările lui Zelenski sunt destul de mari de la prezența sa la New York. Președintele Ucrainei va fi primit și la Casa Albă.

Klaus Iohannis va susține intervenția în plenul Adunării Generale miercuri, iar joi va participa la o dezbatere la Universitatea Columbia.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Preşedintele Klaus Iohannis va conduce, în perioada 18-22 septembrie, delegaţia României la segmentul la nivel înalt al celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), care se va desfăşura la New York, Statele Unite ale Americii, transmite Administraţia Prezidenţială.

Tema centrală a actualei sesiuni a Adunării Generale este "Reconstruirea încrederii şi relansarea solidarităţii globale: accelerarea acţiunii privind Agenda 2030 şi Obiectivele sale de Dezvoltare Durabilă în scopul păcii, prosperităţii, progresului şi sustenabilităţii pentru toţi".

În cadrul intervenţiei naţionale pe care o va susţine în plenul Adunării Generale a ONU, arată sursa citată, preşedintele Iohannis va prezenta evaluările ţării noastre cu privire la temele de actualitate la nivel global, va sublinia priorităţile de politică externă şi contribuţia României la obiectivele de pe agenda multilaterală a ONU.

Programul vizitei va mai include, printre altele, participarea la Summitul privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, prilej cu care preşedintele va susţine intervenţia naţională în cadrul Dialogului Liderilor cu tema "Unitate şi solidaritate: întărirea sistemului multilateral pentru sprijin consolidat, cooperare, follow-up şi revizuire".

De asemenea, preşedintele va fi invitat de onoare la dezbaterea organizată de prestigioasa Universitate Columbia din New York, în cadrul evenimentului World Leaders Forum, cu tema "Perspectiva României asupra războiului împotriva Ucrainei şi impactul acestuia asupra securităţii la Marea Neagră".

În marja participării la segmentul la nivel înalt al Adunării Generale a ONU, preşedintele Iohannis va avea şi o serie de întrevederi bilaterale şi va participa la evenimentele formale consacrate, incluse în programul fiecărui segment de nivel înalt al Adunării Generale a ONU.

Cu prilejul intervenţiilor în cadrul reuniunilor multilaterale şi cu prilejul interacţiunilor cu omologii din statele membre ONU, şeful statului va reitera "sprijinul ferm al ţării noastre pentru multilateralismul eficient, respectarea dreptului internaţional şi ordinea internaţională bazată pe reguli, în care ONU are rolul central".

Preşedintele Klaus Iohannis va prezenta, de asemenea, analiza României privind "cumulul de crize multifaţetate cu care se confruntă comunitatea internaţională la nivel global, cu efecte negative asupra implementării Agendei 2030, precum şi modalităţile de gestionare a acestora în mod eficient - prin acţiune coordonată şi solidară, în special pe paliere precum securitatea alimentară, combaterea dezinformării şi gestionarea schimbărilor climatice".

Iohannis va menţiona, de asemenea, importanţa Summitului Viitorului, din septembrie 2024, a cărui miză fundamentală este consolidarea multilateralismului, astfel încât ONU să poată gestiona adecvat provocările.

În cadrul intervenţiilor sale, şeful statului român va prezenta, totodată şi contribuţia de substanţă a României la promovarea valorilor democraţiei, drepturilor omului şi statului de drept şi rolul activ jucat de ţara noastră în activităţile ONU, pe cele trei paliere principale: pace şi securitate, dezvoltare durabilă şi drepturile omului, precizează Administraţia Prezidenţială.

CUVINTE CHEIE
 
Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 34°C 32°C
IASI 31°C 31°C
CLUJ 31°C 27°C
CONSTANTA 26°C 25°C
CRAIOVA 34°C 32°C
BRASOV 32°C 30°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI