Iohannis: Ministrul Toader a confundat poziția de acuma cu poziția de profesor universitar sau rector, pe care a avut-o înainte

26 septembrie 2017, 21:59

„Domnul ministru Toader a confundat poziția domniei sale de acuma cu poziția de profesor universitar sau rector, pe care a avut-o înainte”, a răspuns Klaus Iohannis întrebărilor adresate de jurnaliști.

„Dacă vorbim pur teoretic, atunci sigur, se poate purta o discuție pe competența de contencios administrativ, contencios constituțional și alte chestiuni legate de cine de ce se ocupă în România. Este adevărat că se poate purta această discuție. Și dacă ar fi să rămânem în zona pur teoretică, sigur, sunt anumite aspecte care pentru mulți sunt interesante și importante”, a adăugat șeful statului.

Dar domnul Toader nu este profesor universitar în momentul acesta, ci este ministrul Justiției. Or, din poziția de ministru al Justiției, dacă a constatat că anumite lucruri nu sunt clarificate bine în justiția românească, nu trebuia să facă afirmații teoretice, ci trebuia să vină cu un act prin care corecta, de exemplu, Codul de procedură civilă, a argumentat președintele.

„Așadar, abordarea domnului ministru mi se pare inadecvată”, a conchis Klaus Iohannis.

Marți dimineață, Tudorel Toader a explicat că hotărârile de guvern sunt acte normative infralegale, sub lege, în ierarhia actelor normative. Hotărârile de guvern pot crea suspiciuni privind legalitatea. În această ipoteză, că e hotărâre de guvern, că este un ordin de ministru, verificarea legalității actelor normative infralegale se realizează de către instanța de contencios administrativ. Și știți, multe hotărâri de guvern au fost atacate la instanțele de contencios administrativ spre a se verifica de către judecător legalitatea unui act normativ inferior legii.

Aceste declarații au făcut-o pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, să sesizeze CSM.

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu i-a luat apărarea ministrului Justiției.

Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a explicat că ministrul Justiției nu are dreptate și că procurorii pot investiga hotărârile de guvern.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă