Iohannis la Saber Guardian despre achiziția de rachete Patriot: Nu ne pregătim să atacăm pe nimeni. Dotările sunt gândite pentru a ne apăra

15 iulie 2017, 10:57

Întrebat de un jurnalist de la Radioul Public american dacă exercițiile din cadrul Saber Guardian ar putea descuraja Rusia, președintele Klaus Iohannis a răspuns: „Sigur că ar putea și cred că fac asta”.

Șeful statului a fost întrebat dacă achiziţia de rachete Patriot tensionează relaţia cu Federaţia Rusă.

„În primul rând, trebuie să vedem pentru ce se fac aceste achiziţii. Noi nu ne pregătim să atacăm pe nimeni. Noi ne pregătim să fim mai bine dotaţi, ca armata noastră să beneficieze de dotări moderne, eficiente. Este un lucru absolut necesar şi aceste dotări nu sunt gândite pentru a ataca pe cineva. Ele sunt gândite pentru a ne apăra, pentru a garanta securitatea românilor în România”, a declarat președintele.

„Un foarte înalt nivel de profesionalism și, s-a putut constata foarte ușor, un exercițiu special prin faptul că aici au participat mai multe arme. Acest lucru până acum nu s-a realizat la noi. Este o premieră”, a subliniat președintele Klaus Iohannis la finalul exercițiului din poligonul Cincu.

La exercițiu a fost folosită muniție reală. Au participat 1.700 de militari din forțele terestre ale comandamentului Diviziei 2 Infanterie „Getica”, de la Brigada 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” și Brigada 8 Larom „Alexandru Ioan Cuza”. Lor li s-au alăturat 3.300 de militari din Armenia, Croația, SUA și Ucraina.

„I-am felicitat pe comandanții care au condus unitățile care au participat la acest exercițiu. Un foarte înalt nivel de profesionalism și, s-a putut constata foarte ușor, un exercițiu special prin faptul că aici au participat mai multe arme. Acest lucru până acum nu s-a realizat la noi. Este o premieră. Rezultatul final, evaluarea finală o vor face militarii în orele și zilele care urmează, dar o primă evaluare se poate face la momentul acesta – a fost un exercițiu foarte reușit”, a subliniat președintele Klaus Iohannis.

Exercițiile cu trageri de luptă ale artileriei și ale blindatelor au fost susținute de aeronave militare ale Forțelor Aeriene Române și USAREUR. În sprijin au acționat structuri de informații militare, PSYPS (operațiuni psihologice)  și topogeodezice.

Saber Guardian (SG17) este cel mai mare exercițiu desfășurat în regiunea țării noastre.

Participă 25.000 de militari din 22 de țări aliate și partenere.

Exercițiul, condus de Forțele Terestre ale Statelor Unite din Europa (USAREUR), se desfășoară până în 20 iulie pe teritoriile naționale ale Bulgariei, României și Ungariei.

Pe teritoriul României, SG17 se desfășoară în peste 20 de poligoane și raioane de dislocare, inclusiv în Marea Neagră:

– 14 iulie – Exercițiu demonstrativ al structurilor de geniu – Resolute Castle 17, CNII Cincu;
– 15 iulie – Exercițiu întrunit cu trageri de luptă – Getica Saber 17, CNII Cincu;
– 16 iulie – Trecere peste un curs de apă – Saber Guardian 2017, Bordușani;
– 16 iulie – Exercițiu de evacuare medicală – Saber Guardian 2017, Mihail Kogălniceanu;
– 16 iulie – Trecere peste un curs de apă pe timpul nopții – Saber Guardian 2017, județul Vâlcea;
– 17 iulie – Inaugurare lucrări de infrastructură – Resolute Castle 17, Mihail Kogălniceanu;
– 19 iulie – Exercițiu cu trageri antiaeriene reale – Tobruk Legacy 17, Capu Midia;
– 21 iulie – Operațiuni aeropurtate – Swift Response 17, Câmpia Turzii;
– 22 iulie – Simulare virtuală de apărare aeriană – Tobruk Legacy 17, Mihail Kogălniceanu.

În total, în regiunea Mării Negre se vor desfăşura anul acesta 18 exerciţii internaţionale la care vor participa aproximativ 40.000 de military. SG17 este cel mai mare şi mai complex.

Exerciţiile urmăresc să demonstreze capabilităţile întrunite şi multinaţionale superioare ale SUA, ale aliaţilor şi partenerilor. Saber Guardian evidenţiază coeziunea, unitatea şi solidaritatea în fața oricărei agresiuni.

SG17 a început cu activităţi de relaţionare ale militarilor români și americani cu autorităţile şi comunităţile locale, în garnizoane aflate pe itinerariile de deplasare către poligoanele și în raioanele de dislocare. Este vorba despre militarii din Regimentul 2 Cavalerie din Statele Unite ale Americii, din Brigăzile Multinațională Sud-Est din Craiova şi 2 Vânători de Munte din Brașov.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite