Iohannis: România ajută Republica Moldova în criza energetică, însă lipsa interconectărilor de tot felul este o problemă reală în acest moment

Republica Moldova a suferit, ieri, o pană masivă de curent ca urmare a bombardamentelor ruse asupra infrastructurii energetice a Ucrainei. Întrebat dacă România poate sprijini Republica Moldova cu energie electrică pe termen lung, președintele Klaus Iohannis a spus că până în momentul de față, țara noastră a livrat tot ce a trebuit, respectiv tot ce ni s-a cerut. Însă aceste sincope în alimentarea cu electricitate sunt din cauza interconectărilor total insuficiente dintre cele două țări.

24 Noiembrie 2022, 13:54 (actualizat 24 Noiembrie 2022, 21:35) Știrile TVR |

Klaus Iohannis a subliniat că România este dispusă să ajute Republica Moldova, însă lipsa interconectărilor de tot felul este o problemă reală în acest moment. Președintele a explicat că o parte semnificativă a rețelelor dintre România și R. Moldova merge prin Ucraina și este, ca atare, expusă atacurilor.

În ce privește interconectarea dintre România și Moldova, eu am spus-o și a spus-o și Guvernul: evident că noi ajutăm Republica Moldova! Până în momentul de față, am livrat tot ce a trebuit, respectiv tot ce ni s-a cerut. Însă aceste sincope în alimentarea cu electricitate apar dintr-un motiv foarte clar și, dacă m-ați întrebat, vreau să detaliez un pic. Interconectările directe dintre România și Republica Moldova sunt total insuficiente. Acest aspect a fost neglijat ani de zile și, în momentul de față, chiar dacă România oferă electricitate Moldovei, o parte semnificativă merge prin Ucraina și este, ca atare, expusă acestor atacuri. Există o singură soluție, trebuie realizate interconectări mai multe și mai bune, interconectări directe între România și Republica Moldova. Același lucru este valabil și pentru gaz, același lucru este valabil și pentru transportul pe șosea și așa mai departe, a spus președintele.

Klaus Iohannis a adăugat că România este dispusă să ajute Republica Moldova, însă lipsa interconectărilor de tot felul este o problemă reală în acest moment. Există planuri, se lucrează la ele și am speranța ca, în scurt timp, nu în câteva săptămâni, dar în relativ scurt timp, aceste chestiuni să fie net îmbunătățite, fiindcă, în perspectivă, pe termen mediu și mai lung, noi putem să ajutăm Republica Moldova într-un mod eficient doar în măsura în care se realizează aceste interconectări.

În ce privește pachetul de sancțiuni la adresa Rusiei, Klaus Iohannis a spus că este nevoie de măsuri mai ferme din partea noastră și se lucrează la astfel de abordări.

Iar în ce privește pachetul de sancțiuni, domnul Președinte, în introducere, deja a menționat această chestiune, noi doi am discutat-o astăzi. Este nevoie de măsuri mai ferme din partea noastră și se lucrează la astfel de abordări, însă, în momentul acesta, când vorbim, nu suntem în măsură să detaliem în ce ar consta acestea. În momentul în care vom avea claritate cu privire la un nou pachet de sancțiuni, informațiile vor fi făcute publice.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C 4°C
IASI 2°C 1°C
CLUJ 2°C 2°C
CONSTANTA 3°C 4°C
CRAIOVA 5°C 4°C
BRASOV 2°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI