Iohannis despre îngrijorările Austriei privind România și Schengen: România nu a fost, nu este și nu va fi o țară care generează sau permite migrația. Nu e util să forțăm un vot care poate nu este cel așteptat

România nu este parte a rutei balcanice de migrație necontrolată, a subliniat Klaus Iohannis, aflat miercuri într-o vizită în Letonia, referitor la îngrijorările Austriei privind accederea României la spațiul de liberă circulație. El a explicat că este important ca acest lucru să fie explicat, inclusiv de ministrul de Interne, Lucian Bode, într-o vizită la Viena. Pe de altă parte, președintele a avansat și ipoteza ca o decizie în privința aderării României la Schengen să fie amânată cu o lună sau două, până când toată lumea primește răspunsurile corecte.

23 Noiembrie 2022, 15:35 (actualizat 23 Noiembrie 2022, 19:53) Știrile TVR |
Iohannis: Nu prin și din România vin migranții
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

"România este pregătită de 11 ani pentru a deveni parte a spațiului Schengen, Acest lucru a fost demonstrat acum 11 ani, când experții au făcut verificări aprofundate și au ajuns la rezultatul că suntem pregătiți. Totuși, iată, anii au trecut și am reluat cu insistență solicitările pentru a finaliza acest demers. (...) Au existat în spațiul european câteva solicitări care s-au referit la noi, la România, atunci când vorbeam despre Schengen. Una și probabil cea mai importantă a fost să fie terminat, ridicat, finalizat, procesul MCV - lucru care, cu siguranță vă amintiți - s-a întâmplat ieri, când Comisia Europeană a decis că s-a finalizat MCV și nu va exista altă verificare pe MCV fiindcă România a atins toate obiectivele", a explicat președintele, aflat într-o vizită în Letonia.

"Au mai apărut politicieni care au probleme pe care putem să le înțelegem cu migrația. Însă, chiar dacă înțelegem toate problemele, trebuie să clarificăm și noi niște lucruri", a declarat Klaus Iohannis.

"România nu a fost, nu este și nu va fi o țară care generează migrația sau permite migrația - vorbesc de migrația necontrolată, adică trecerea ilegală a frontierelor țării", a subliniat Iohannis.

"Am auzit și eu că partea austriacă a venit cu niște date care, după părerea noastră, trebuie să fie foarte atent verificate", a arătat el. "Repet, prin România nu a existat, nu există și nu va exista un flux migratoriu necontrolat", a întărit președintele.

"Noi știm de unde vin migranții și pe unde trec și în discuții între experți aceste lucruri vor fi explicate și părții austriece", a arătat șeful statului. Potrivit lui, ministrul de Interne, Lucian Bode, discută cu omologul său austriac și cu alți politicieni pe marginea acestor probleme.

"Cert este: nu prin România și nu din România vin acești migranți care creează îngrijorări pe care le putem înțelege, îngrijorări în Austria. Ruta balcanică este problematică. Noi știm acest lucru și noi în România am luat toate măsurile", a explicat Klaus Iohannis.

"România nu este parte a rutei balcanice de migrație necontrolată", a subliniat el. "Noi știm pe unde se duc migranții, putem să explicăm părții austriece, putem să-i ajutăm. Deci România are potențial, are capacitatea de a veni în sprijinul austriecilor pentru a domoli acest flux".

Pe de altă parte, președintele a declarat că crede că s-a vehiculat prea repede data de 8 decembrie pentru aderarea României la spațiul Schengen.

"Cred că s-a vehiculat prea repede termenul de 8 decembrie ca și un fel de termen final, ceea ce nu este. Opt decembrie este prima posibilitate când această chestiune poate fi discutată și interesul meu, al nostru este ca atunci când se votează  să avem un vot clar pentru accesul României la Schengen. Nu este util pentru absolut nimeni să forțăm un vot care poate nu este cel așteptat. Asta apropo de data de 8 decembrie",  a declarat Klaus Iohannis.

"Șansele României sunt relativ bune - avem șanse bune să fim acceptați în spațiul Schengen, dar cum am mai spus, nu există o garanție pentru asta", a subliniat președintele.

"Sunt state membre din Uniune care mai au întrebări pentru noi, care mai au întrebări pentru sistemul Schengen (...), sunt întrebări legitime și noi suntem dispuși și pregătiți să dăm răspunsurile. Așa putem acum să răspundem de exemplu prietenilor olandezi că de exemplu MCV-ul a fost ridicat și această barieră nu mai există, avem pentru toți cei interesați cele două seturi de experți care au verificat pregătirea României și au găsit ambele runde de experți că suntem foarte bine pregătiți, nu avem flux migratoriu, asta pentru prietenii austrieci, iar pentru cei din Suedia care au avut anumite întrebări care s-au referit mai mult la colaborarea polițienească, putem să le spunem nu doar că suntem pregătiți, așa psihic, suntem pregătiți cu oameni, suntem chiar pregătiți și au existat și până acum programe care au dat rezultate bune. Suntem dispuși să le extindem", a adăugat președintele.

"Noi nu doar spunem că spațiul Schengen devine mai sigur dacă România intră, noi dovedim acest lucru și vom dovedi și în continuare", a menționat el.

Potrivit președintelui, este de dorit ca până la Consiliul JAI toate aceste întrebări să primească răspuns.

"Însă, vreau să fiu foarte clar - dacă din varii motive nu vom reuși până pe 8 decembrie să avem o certitudine că lucrurile sunt foarte clare, există posibilitatea ca această decizie să fie amânată - cu o lună sau cu două luni, până când toate întrebările primesc răspunsurile clare și corecte și toată lumea va fi convinsă nu numai că noi nu suntem o vulnerabilitate, am fi un real câștig pentru spațiul Schengen", a lansat șeful statului o nouă ipoteză.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 7°C
IASI 4°C 5°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 7°C 10°C
CRAIOVA 6°C 5°C
BRASOV 5°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI