Iohannis despre decizia CEDO referitoare la recunoaşterea legală a uniunii cuplurilor de acelaşi sex: Este o temă de care trebuie să se ocupe Parlamentul

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis
24 mai 2023, 14:18

„În privinţa deciziei de la CEDO, este o temă complicată pentru România, ştim asta, am văzut deja reacţiile publice, însă este o temă de care trebuie să se ocupe Parlamentul şi sunt convins că se vor găsi formate în care această temă va fi dezbătută cu multă responsabilitate în Parlament şi într-un timp rezonabil cred că se vor găsi cele mai bune soluţii”, a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat marţi România pentru refuzul de a recunoaşte legal uniunea cuplurilor de acelaşi sex.

În hotărârea sa în cazul Buhuceanu şi alţii contra României, Curtea cu sediul la Strasbourg a decis cu cinci voturi „pentru” şi două „împotrivă”, că a existat o încălcare a Articolului 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului care prevede „dreptul la respectarea vieţii private şi de familie”.

Douăzeci şi unu de cupluri de acelaşi sex, cărora Registrul Stării Civile le-a refuzat înregistrarea uniunilor lor homosexuale pe motiv că acestea sunt interzise de Codul civil, au depus plângeri la CEDO în 2019 şi în 2020. Ele au explicat că nu au putut să aibă acces la numeroase drepturi recunoscute de lege pentru cuplurile căsătorite.

CEDO a constatat că România avea obligaţia de a asigura recunoaşterea şi protecţia adecvată a relaţiilor între persoane de acelaşi sex, chiar dacă avea o anumită marjă de apreciere în ceea ce priveşte forma şi tipul de protecţie acordată.

 

VEZI ȘI

Hotărâre istorică CEDO: România trebuie să recunoască și să protejeze familiile formate din persoane de același sex

 

 

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite