Iohannis despre arhiva SIPA:Interesant de urmărit cum apar astfel de aceste ciorbe reîncălzite. Aștept clarificări transparente și tranșante

Preşedintele Klaus Iohannis îi cere ministrului Justiţiei o soluţie tranşantă, dar şi transparentă în cazul arhivei SIPA. Şeful statului a precizat că se impun clarificări pe acest subiect. Nu vom desecretiza secretele de stat, declarase joi dimineaţă Tudorel Toader. El a subliniat că nu există, deocamdată, un termen exact pentru desecretizarea arhivelor SIPA. Ministrul Justiţiei a explicat că are nevoie de timp să se documenteze despre istoricul constituirii administrării fondului din arhivă. Abia apoi se va înfiinţa o comisie care va decide dacă desecretizarea va fi totală sau parţială.

18 Mai 2017, 11:17 (actualizat 18 Mai 2017, 20:48) |
Desecretizarea arhivei SIPA, misiune dificilă
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

"O ciorbă reîncălzită" - așa numește președintele Klaus Iohannis scandalul privind arhiva fostului serviciu de informații al Ministerului Justiției. Șeful statului cere ca situația documentelor să fie lămurită rapid, tocmai pentru evitarea speculațiilor. Reprezentanții guvernului, dar și cei ai magistraților, spun însă că e nevoie mai întâi de o inventariere atentă a documentelor, pentru a se exclude secretele de stat și informațiile privind viața privată.

VIDEO
Declarații Klaus Iohannis
ACTUALIZARE "Am urmărit că în spațiul public tema SIPA a redevenit foarte prezentă. Cred că aici avem de-a face cu o chestiune care la vremea respectivă nu a fost tratată cu suficientă atenție și, cu certitudine, nu cu suficientă transparență", a declarat președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

"Această arhivă SIPA a ajuns prin lipsă de informații în spațiul public așa un fel de mare secret național, ceea ce nu cred că este. Și cred că Ministerul Justiției, ministrul Justiției trebuie să facă tot ce poate, dar transparent și tranșant, ca să clarifice această chestiune", a adăugat șeful statului. "Dacă se poate sau nu secretiza este prima chestiune care trebuie lămurită, trebuie lămurit - încă o dată, Ministerul Justiției trebuie să lămurească - ce anume conține această arhivă, dacă într-adevăr au fost scurgeri, n-au fost scurgeri, și așa mai departe", a detaliat șeful statului.

În opinia sa, "este interesant de urmărit cum apar astfel de aceste ciorbe reîncălzite în spațiul public la anumite momente politice și cum dintr-odată unii devin amnezici, alții devin tăcuți, alții devin vorbăreți. Nu cred că aceasta este o temă care trebuie să rămână mult în spațiul public și aștept de la domnul ministru al Justiției transparent și tranșant să clarifice această chestiune", a subliniat Iohannis.

"Am solicitat și colegilor tehnicieni din CSAT un punct de vedere să vedem dacă CSAT-ul are ce discuta în această chestiune sau nu și, oricum ar fi, trebuie clarificată chestiunea".

"CSAT-ul la noi în țară este folosit așa, pe post de panaceu universal, ceea ce nu este", a mai ținut să remarce președintele în acest context.

Șeful statului a indicat că nu a avut o discuție pe această temă cu ministrul Justiției și că așteaptă ca Tudorel Toader "să se țină de ceea ce a promis în spațiul public".

VIDEO
Ministrul Justiției, Tudorel Toader
ACTUALIZARE "Nu pot spune un termen exact acum, pentru că sunt în momentul în care eu, la rândul meu, mă documentez privind istoricul constituirii, administrării fondului din arhivă. Când am desfăşurătorul cu toate elementele, atunci voi face o comisie şi vom vedea", a declarat ministrul Justiției, Tudorel Toader, la Palatul Parlamentului.

Întrebat dacă va fi vorba despre o desecretizare totală sau parţială, Toader a răspuns: "Nu am cum să spun eu acum totală, parţială, pentru că nu ştiu ce este în arhivă".

"Dacă vor fi secrete de stat, nu le pot desecretiza eu. V-am răspuns - dacă sunt de competenţa ministrului, le desecretizează ministrul, dacă sunt de competenţa guvernului, guvernul prin hotărâre, dacă or fi secrete de stat, e alt regim", a precizat ministrul.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 11°C
IASI 14°C 13°C
CLUJ 12°C 10°C
CONSTANTA 12°C 10°C
CRAIOVA 11°C 7°C
BRASOV 12°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI