Klaus Iohannis: Clasa politică din România a dovedit maturitate democratică. A fost constituită o coaliţie solidă | Este deosebit de importantă finalizarea aderării României la Schengen

Mesaj de stabilitate politică transmis de președintele Klaus Iohannis la întâlnirea cu ambasadorii acreditați la București. Șeful statului a subliniat că actuala coaliție de guvernare are misiunea să asigure stabilitatea și modernizarea României. Discuțiile cu diplomații străini au avut loc la Palatul Cotroceni, reluând astfel tradiția întreruptă anul trecut de pandemie.

12 Ianuarie 2022, 12:41 (actualizat 12 Ianuarie 2022, 15:09) Știrile TVR |

Guvernul trebuie să îndeplinească aşteptările cetăţenilor care doresc soluţii concrete pentru efectele produse de pandemia de COVID-19 şi de criza energetică, pentru implementarea deplină a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, precum şi pentru asigurarea bunăstării şi securităţii, a declarat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis, care a susţinut că, la finalul anului trecut, clasa politică din România a dovedit ”maturitate politică”.

"La finalul anului trecut, clasa politică din România a dovedit maturitate democratică. Printr-un proces care nu a fost deloc uşor, dar care este firesc în orice democraţie a fost constituită o coaliţie solidă în Parlamentul României. Ca rezultat a fost instalat un Guvern care trebuie să asigure stabilitatea ţării şi să conducă societatea românească spre o nouă etapă de modernizare. Acest Guvern trebuie să îndeplinească aşteptările cetăţenilor care doresc soluţii concrete pentru a gestiona efectele produse de pandemie, de criza energetică, pentru implementarea deplină a PNRR, care reprezintă un obiectiv de prioritate zero, precum şi pentru asigurarea bunăstării şi securităţii ţării noastre şi cetăţenilor săi în sens larg", a afirmat şeful statului, la Palatul Cotroceni, la întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti.

”Este deosebit de importantă finalizarea aderării României la Spaţiul Schengen”

Finalizarea aderării României la Spaţiul Schengen este "deosebit de importantă", a afirmat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis, la întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti.

"România contribuie deja şi rămâne angajată să contribuie în continuare la un Spaţiu Schengen sigur şi eficient. Este deosebit de importantă, din acest punct de vedere, finalizarea aderării României la acest spaţiu. Finalizarea monitorizării României prin intermediul Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe baza progreselor în sfera independenţei şi a eficienţei sistemului judiciar românesc este o altă prioritate majoră. Autorităţile române sunt pe deplin angajate în acest sens", a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni

”România rămâne angajată, alături de parteneri, pe continentul african, prin participarea la misiuni ONU şi UE”

România rămâne angajată, alături de partenerii săi principali, pe întregul continent african, prin participarea la misiuni ONU şi UE, a mai declarat preşedintele Klaus Iohannis

"Constatăm că numărul, complexitatea şi interdependenţa conflictelor cresc - din vecinătatea României până în Mediterana şi dincolo de ea, pe continentul african. De aceea, România rămâne angajată, alături de partenerii săi principali, pe întregul continent african, prin participarea la misiuni ONU şi UE, în ţări precum Mali, Sudanul de Sud, Republica Democratică Congo, Niger sau Somalia. Vom participa, de asemenea, cu ofiţeri de stat major la misiunea UE din Mozambic, recent lansată. Am luat decizia de a participa şi la misiunea Takuba şi sprijinim activ Coaliţia Internaţională pentru Sahel", a spus Iohannis, în cadrul reuniunii de la Palatul Cotroceni.

În ceea ce priveşte regiunea indo-pacifică, el a arătat că România se va concentra în acest an şi pe dezvoltarea relaţiilor cu ţări din această zonă cu care împărtăşeşte aceeaşi viziune.

"Vom continua demersurile politice pentru obiectivul, aflat în stadiu avansat, de a ridica nivelul relaţiei bilaterale cu Japonia la nivel de Parteneriat Strategic, dar şi pentru a dezvolta Parteneriatul Strategic cu Republica Coreea, Parteneriatul extins cu India şi relaţiile cu Australia şi Noua Zeelandă. Va fi continuată politica dezvoltării relaţiilor cu statele arabe, inclusiv cu cele din Golf şi Magreb, cu accent pe dimensiunea economică. Va fi dezvoltată pe mai departe relaţia cu caracter strategic cu Statul Israel, cu accent pe dimensiunea de cooperare economică, securitară şi sectorială", a afirmat Iohannis.

Potrivit preşedintelui, un alt obiectiv important de politică externă pentru România este deschiderea negocierilor de aderare a ţării la OCDE.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN POLITIC
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 31°C
IASI 24°C 30°C
CLUJ 27°C 26°C
CONSTANTA 28°C 28°C
CRAIOVA 31°C 29°C
BRASOV 24°C 26°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI