Iohannis a criticat modificarea Legilor Justiției: Nu trebuie să existe un prag valoric pentru abuzul în serviciu

2 noiembrie 2017, 14:08

Întrebare: O altă îngrijorare e la legile Justiției. Coaliția PSD-ALDE vrea procedură de urgență. Atribuțiile președintelui sunt păstrate, cum vedeți propunerile?

Klaus Iohannis: Mă refer întâi la procedură, trecem apoi la fondul problemei. Ministrul Justiției a reușit, cu rezultate remarcabil de negative, să demonstreze că se poate și mai netransparent și mai neclar și mai incert decât până acum. Niciodată nu am avut o astfel de procedură viciată pe legiferare. Un pachet de legi asumat de ministru, cerut avize, toate negative. Nu se lasă ministrul, se duce în Parlament fără drept de inițiativă, își dă fizic proiectele din mână, parlamentari din coaliție le prezintă ca și când le-ar fi făcut acasă. Așa nu se legiferează.

Dacă ne uităm la ca conținut: cu siguranță unele prevederi sunt bune, oportune și necesare, de exemplu punerile de acord cu deciziile CCR. Însă de la a corecta legislația până la o ciopârți, ce se întamplă se pare acum, e cale lungă și nu ar trebui să o parcurgem.

Întrebare: Aveți îngrijorări legate de redefinirea abuzului în serviciu?

Klaus Iohannis: Aud tot felul de teorii. Nu pot să nu spun că mă tem și aici de ciopârțiri ale legislației. Mă gândesc la mult discutatul prag. Nu cred că trebuie să existe un prag valoric pentru abuzul în serviciu. Un demnitar poate face abuz în dauna intereselor publice și așa ceva e greu de cuantificat. Aici e nevoie de o discuție aprofundată și de bună credință. Chiar această bună credință este greu de găsit în toată dezbaterea pe care o avem.

Întrebare: Aveți cereri punctuale față de Parlament în privința Legilor Justiției?

Klaus Iohannis: Voi fi foarte activ în acest proces legislativ și voi face uz de toate prerogativele prezidențiale.

Întrebare: Cum credeți că ar trebui să arate Inspecția Judiciară?

Klaus Iohannis: Eu cred că Inspecția Judiciară (nu este treaba președintelui să legifereze, dar pot să-mi exprim o opinie) trebuie să rămână la CSM. Dintr-un motiv constituțional extrem de simplu și clar: în Constituție scrie sec: CSM este garantul independenței Justiției. De unde concluzionăm simplu că Inspecția trebuie să fie tot acolo. Argumentele vehiculate, că oamenii nu s-ar înțelege bine acolo – sunt detalii care s-ar putea remedia foarte ușor, dar principiul este ancorat în Constituție: CSM-ul reprezintă Justiția, nu Parlamentul.

Întrebare: În acest moment aveți încredere în ministrul Justiției, că va face ceea ce trebuie?

Klaus Iohannis: Pur instituțional, probabil v-ați aștepta să spun că am toată încrederea. Dar experiența ultimelor luni nu-mi permite să spun așa ceva.

 

Întrebare: Credeți că aceste pachet legislativ va avea efecte asupra României, în ce privește ridicarea MCV?

Klaus Iohannis: Obiectivul meu principal e păstrarea independenței și eficienței Justiției. Ca să păstrăm aceste lucruri, se poate discuta despre modificări ale legislației. În faza de acum, când nu mai știm cine ce a propus, nu aș face asemenea evaluări. Sper ca din dezbaterea parlamentară să iasă legi care să facă bine justiției.

 

Întrebare: Credeți că după tot ce s-a întâmplat recent, iată și dosarul lui Vasile Blaga, există dovezi că cineva nu ar mai trebui să rămână în funcție?

– Klaus Iohannis: Eu am încredere în justiția românească. Justiția trebuie să fie independentă de politic și este independentă și-și face treaba.

Întrebare: Vasile Blaga a fost achitat în primă instanță, al doilea lider PNL în aceeași situație. Au apărut voci din partid care vă reproșează afirmația cu privire la prezumția de nevinovăție, că nu funcționează în politică?

– Klaus Iohannis: Dacă mă întrebați așa, repet ce am spus: Prezumția de nevinovăție funcționează pentru orice persoană. Dar este o prezumție care se folosește în justiție, nu în politică. Despărțim justiția de politic. În politică nu există așa ceva. În politică există integritate. Prezumția de nevinovăție e în alt capitol. Un politician acuzat de corupție, delapidare, minciună sau favorizarea infractorului nu are ce căuta în fruntea statului până nu își rezolvă problema. Dacă revine, cinste lui.

Klaus Iohannis, despre răspunderea magistraților:

– E prevăzută în legislație, discuția e artificială. Nu au decât specialiștii, dar cu preponderență cei din sistem, să analizeze și să vină cu propuneri de îmbunătățire dacă e cazul.

Întrebare: Ați spus că veți fi foarte activ în procesul legislativ privind legile Justiției. Referendumul rămâne o opțiune, în ce condiții?

– Klaus Iohannis: Am spus mai înainte: sunt dispus să folosesc absolut toate pârghiile și prerogativele prezidențiale pentru a păstra independența Justiției. Tot ce e legal și constituțional va fi folosit. Nu o să vă dau detalii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite