Iohannis: Este destul de clar că ne îndreptăm înspre un guvern PNL sau în jurul PNL. Luni, cel târziu marți, voi desemna un premier

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, după consultările cu reprezentanții partidelor parlamentare, că ”luni, cel târziu marți” va desemna un nou prim-ministru. El a ținut să precizeze că nu va mai nominaliza ”un personaj de la PSD” pentru șefia Guvernului.

11 Octombrie 2019, 14:39 (actualizat 11 Octombrie 2019, 20:49) Știrile TVR |
Declarații ale președintelui Klaus Iohannis
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Preşedintele  a declarat vineri că este nevoie de un guvern de tranziţie, adăugând că preferă unul politic, context în care se conturează posibilitatea constituirii unui cabinet în jurul PNL.

Iohannis a anunţat că cel mai târziu marţi va desemna un premier.

Șeful statului a arătat că este în favoarea alegerilor anticipate, dar numai după prezidenţialele din noiembrie. Constituţia nu favorizează alegerile anticipate, a explicat Iohannis: "Personal, eu sunt în favoarea alegerilor anticipate, dar după prezidenţiale. Vreau să explic un pic de ce fac această remarcă. Constituţia României nu favorizează alegeri anticipate. Aş putea chiar să spun că în Constituţia actuală prevederea este gândită să inhibe alegeri anticipate. Ele se realizează foarte greu şi numai cu acordul şi sprijinul concret al unei majorităţi solide în Parlament. În Constituţie spune foarte clar: se poate dizolva Parlamentul, doar dacă două propuneri succesive de Guvern pică în Parlament. Astfel de condiţii se întrunesc greu. Este o problemă şi sunt dispus să mă implic, după prezidenţiale, într-o discuţie aşezată, corectă, onestă, cu toate partidele politice, pentru a găsi cea mai bună soluţie."

Preşedintele a cerut PSD 'să nu cheltuie banii românilor' în timpul guvernării interimare, menţionând totodată că în perioada următoare nu vor exista tăieri de salarii şi pensii: "Este nevoie de un guvern care închide cu responsabilitate bugetul pe anul 2019. Şi în acest context este important de subliniat şi avertizez PSD-ul să nu cheltuie banii românilor în această fază de interimat. Este nevoie de un guvern, urgent, care vine şi repară greşelile făcute de PSD în economie. Şi aici vreau să fac o afirmaţie şi ştiu foarte bine ce spun, cu toată claritatea: nu vor exista tăieri de salarii şi pensii. Şi spun acest lucru pentru a contrazice o afirmaţie mincinoasă a pesediştilor. Vreau să repet: nu vor exista tăieri de salarii şi pensii."

Declarații Klaus Iohannis:

-Azi am convocat prima rundă de negocieri

- PSD a confirmat ca nu a învățat nimic. Au lipsit de la consultări, adică au chiulit.

- Acum e nevoie să se instaleze urgent un nou guvern, un guvern pe care l-am numit un guvern de tranziție, fiindcă indiferent dacă vom avea sau nu anticipate sau alegeri la termen va fi un guvern care va fi în funcție o perioadă relativ scurtă.

- Orice zi în plus cu acest guvern interimar PSD-ist este o zi pierdută pentru români.

-Acest lucru l-am spus tuturor participanților, eu prefer un guvern politic și nu voi căuta o altă soluție decât un guvern politic.

- PNL a spus clar și răspicat că este dispus să preia guvernarea, chiar dacă este complicat. Toate celelalte formațiuni au afirmat că vor sprijin într-o formă sau alta o astfel de abordare Așa că de pe acum deja este destul de clar că ne îndreptăm înspre un guvern PNL sau în jurul PNL.

-În afară de faptul că trebuie înlocuit guvernul Dăncilă avem nevoie urgent de un guvern care să asigure corectitudinea alegerilor prezidențiale, un guvern care să asigure bugetul.

- E nevoie de un guvern care pregătește bugetul pentru anul viitor, pentru 2020, e nevoie de un guvern care închide cu responsabilitate bugetul pe anul 2019.

- În acest context, e important de subliniat și avertizez PSD să nu cheltuie banii românilor în această fază de interimat. E nevoie de un guvern, urgent, care vine și repară greșelile făcute de PSD în economie

- Vreau să spun foarte clar că nu vor exista tăieri de salarii și pensii. Spun acest lucru pentru a contrazice o afirmație mincinoasă a PSD.

- Consultările de azi (vineri - n.r.) vor fi continuate luni, poate chiar și marți, într-o formulă mai restrânsă, pentru a clarifica ce trebuie de făcut.

- Eu intenționez să fac parte repede o desemnare Luni, cel târziu marți voi desemna un premier care veni în Parlament cu o propunere de guvern.

- Nu voi desemna un personaj din PSD, nu voi desemna pesediști pentru guvernare

-Alegerile anticipate. Am declarat și ieri și pot declara și azi, personal, eu sunt în favoarea alegerilor anticipate, dar după prezidențiale. Constituția nu favorizează alegerile anticipate, aș putea spune că chiar inhibă,

-  În Constituție spune foarte clar – se poate dizolva Parlamentul, dacă două propuneri de premier sau de guvern succesive pică în Parlament. Astfel de condiții se întrunesc greu.

- Sunt dispus să mă implic, după prezidențiale, într-o discuție onestă, așezată, corectă cu toate partidele politice să găsim o soluție.

-Dacă ar pica două propuneri pe care le-aș face imediat în perioada următoarea, atunci acest guvern interimar Dăncilă ar rămâne în funcție, lucru inacceptabil și de neimaginat și ar rămână în funcție până s-ar organiza acele alegeri anticipate, adică în primăvară.

- Acest scenariu nu poate fi luat în considerare, fiindcă ar adânci România într-un haos de nedescris

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 24°C 29°C
IASI 22°C 29°C
CLUJ 20°C 24°C
CONSTANTA 18°C 22°C
CRAIOVA 24°C 27°C
BRASOV 18°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI