Iohannis: S-a vehiculat prea repede termenul de 8 decembrie ca final pentru Schengen. Răspunsuri pentru prietenii olandezi, austrieci, suedezi - Nu doar că suntem pregătiți, așa psihic, suntem pregătiți cu oameni

Președintele Klaus Iohannis a admis miercuri că s-a vehiculat prea repede data de 8 decembrie pentru aderarea României la spațiul Schengen. "Nu este util pentru absolut nimeni să forțăm un vot care poate nu este cel așteptat", a declarat șeful statului, punând accent pe importanța răspunsurilor acordate de București până la acea dată "prietenilor" olandezi, austrieci și Suediei. "Șansele României sunt relativ bune - avem șanse bune să fim acceptați în spațiul Schengen, dar cum am mai spus, nu există o garanție pentru asta", a subliniat președintele.

23 Noiembrie 2022, 16:59 (actualizat 23 Noiembrie 2022, 18:27) Știrile TVR |

"Cred că s-a vehiculat prea repede termenul de 8 decembrie ca și un fel de termen final, ceea ce nu este. Opt decembrie este prima posibilitate când această chestiune poate fi discutată și interesul meu, al nostru este ca atunci când se votează  să avem un vot clar pentru accesul României la Schengen. Nu este util pentru absolut nimeni să forțăm un vot care poate nu este cel așteptat. Asta apropo de data de 8 decembrie",  a declarat Klaus Iohannis.

"Șansele României sunt relativ bune - avem șanse bune să fim acceptați în spațiul Schengen, dar cum am mai spus, nu există o garanție pentru asta", a subliniat președintele.

CITEȘTE și Iohannis despre îngrijorările Austriei privind România și Schengen: România nu a fost, nu este și nu va fi o țară care generează sau permite migrația. Nu e util să forțăm un vot care poate nu este cel așteptat

"Sunt state membre din Uniune care mai au întrebări pentru noi, care mai au întrebări pentru sistemul Schengen (...), sunt întrebări legitime și noi suntem dispuși și pregătiți să dăm răspunsurile. Așa putem acum să răspundem de exemplu prietenilor olandezi că de exemplu MCV-ul a fost ridicat și această barieră nu mai există, avem pentru toți cei interesați cele două seturi de experți care au verificat pregătirea României și au găsit ambele runde de experți că suntem foarte bine pregătiți, nu avem flux migratoriu, asta pentru prietenii austrieci, iar pentru cei din Suedia care au avut anumite întrebări care s-au referit mai mult la colaborarea polițienească, putem să le spunem nu doar că suntem pregătiți, așa psihic, suntem pregătiți cu oameni, suntem chiar pregătiți și au existat și până acum programe care au dat rezultate bune. Suntem dispuși să le extindem", a adăugat președintele.

"Noi nu doar spunem că spațiul Schengen devine mai sigur dacă România intră, noi dovedim acest lucru și vom dovedi și în continuare", a menționat el.

Potrivit președintelui, este de dorit ca până la Consiliul JAI toate aceste întrebări să primească răspuns.

"Însă, vreau să fiu foarte clar - dacă din varii motive nu vom reuși până pe 8 decembrie să avem o certitudine că lucrurile sunt foarte clare, există posibilitatea ca această decizie să fie amânată - cu o lună sau cu două luni, până când toate întrebările primesc răspunsurile clare și corecte și toată lumea va fi convinsă nu numai că noi nu suntem o vulnerabilitate, am fi un real câștig pentru spațiul Schengen", a lansat șeful statului o nouă ipoteză.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 3°C
IASI 4°C 4°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 7°C 6°C
CRAIOVA 5°C 2°C
BRASOV 5°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI