Klaus Iohannis: România NU va ataca votul Austriei în chestiunea Schengen la Curtea Europeană de Justiţie. Argumentul Vienei nu a fost unul anti-românesc, ci legat de migrația ilegală

14 decembrie 2022, 14:14

„România nu va ataca această chestiune la Curtea Europeană de Justiţie”, a declarat şeful statului, la Bruxelles, înainte de a participa la Summitul Uniunea Europeană – Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

Șeful statului a subliniat de asemenea că soluția pentru aderarea la Schengen nu este boicotarea Austriei și statul român nu va recurge la această măsură. El a precizat că România a reușit să convingă alte țări și va reuși și de această dată.

„Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului sau a autorităţilor publice”, a fost mesajul clar al președintelui Iohannis.

„Argumentul Austriei nu a fost unul construit împotriva României au împotriva Bulgariei. Ei s-au folosit de această etapă pentru a arăta că au prea mulți migranți și, în această situație, ei nu consideră că trebuie lărgit spațiul Schengen. Argumentul lor nu a fost unul anti-românesc sau anti-bulgăresc. A fost un argument legat de migația ilegală„, a explicat președintele.

„La cald și la emoție, tot felul de analiști vin cu tot felul de soluții. Dar pot sa vă spun că România nu va ataca această chestiune la Curtea Europeană de Justiție”, a dat asigurări Iohannis.

Marți, la dezbaterea din Parlamentul European despre vetoul aderării la Schengen pentru România și Bulgaria, europarlamentarul Eugen Tomac i-a cerut lui Rareș Bogdan să solicite guvernului României „să reclame la Curtea de Justiție a UE acest abuz” – respingerea aderării la Schengen a României.  „Vă asigur că guvernul țării noastre va face acest lucru pentru că este cea mai gravă nedreptate din ultimii 70 de ani, care s-a întâmplat României. Și acest lucru va fi sancționat. Iar Austria va suporta consecințele”, a răspuns europarlamentarul Rareș Bogdan.

Joi, Iohannis va participa la reuniunea Consiliului European, în care va ridica şi subiectul aderării României la spaţiul Schengen.

CITIȚI ȘI:

Președintele Klaus Iohannis: Nu va exista un boicot al Austriei din partea statului român. Nu așa se tratează aceste probleme

Președintele Iohannis a discutat despre „blocajul regretabil al aderării României la Schengen” cu ambasadorii statelor UE acreditaţi la Bucureşti. Ambasadoarea Austriei a lipsit de la întrevedere

Grindeanu: Companiile din subordinea MT şi-au anunţat intenţia de a-şi muta conturile la o bancă românească. Ciolacu: România trebuie să aibă o strategie de învingător în privinţa aderării la Schengen

Ministrul Aurescu, discuţii cu omologul austriac despre aderarea României la spaţiul Schengen. Partea austriacă a reiterat aşteptările sale din partea Comisiei Europene

Reprezentanţii principalelor grupuri din Parlamentul European au condamnat vetoul dat împotriva aderării României şi Bulgariei la Schengen, într-o nouă dezbatere la Strasbourg: România și Bulgaria merită să fie în Schengen!

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite