Iohannis: Recentele iniţiative au dus la scăderea luptei anticorupţie. Trebuie să decidem dacă mergem pe drumul democrației sau al corupției

16 februarie 2017, 09:15

Codruţa Kovesi, şefa DNA: Aşteptările noastre nu doar de la Parlament şi de la Guvern şi de la cei care au atribuţii în a adopta modificări legislative sunt să nu adopte modificări legislative care pot stopa sau care pot afecta în mod grav lupta anticorupţie.

Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat că activitatea DIICOT a fost una de substanţă anul trecut, dosarele soluţionate sunt mai multe, rechizitoriile sunt mai multe, ceea ce denota o anumită eficacitate. Aceste succese sunt şi ale Poliţiei Judiciare, care este este braţul operativ al DIICT, a spus Augustin Lazăr

Am observat că în spaţiul public, calitatea actelor de urmărire penală a ajuns să fie folosită ca arme în dezbaterile publice. Am discutat să acţionăm în aşa fel încât calitatea actelor de urmărire penală să fie tot mai bună şi să scădem numărul achitărilor şi restituirilor, a mai adăugat procurorul general.

Daniel Horodniceanu, procurorul-şef al DIICOT, a declarat la bilanţul instituţiei că anul trecut a fost o înregistrată o creştere a rechizitoriilor. Ne-am  concentrat pe calitatea actului procurorilor şi din acest punct de vedere a fost un procent de achitări de 1, 7%, mai redus cu 45%, faţă de precedent, spus Horodniceanu.

Ne-am concentrat pe urmărirea, identificarea şi sechestrarea bunurilor reprezentând produsul infracţiunii, atât cât putem pentru că nu avem o divizie de investigatori financiari care să ne ajute. (…) DIICOT a pus sechestru pe 4, 1 miliarde de lei, a mai adăugat procurorul-şef al DIICOT.


„Recentele inițiative ale Executivului în ceea ce privește modificarea legislației penale ar fi avut drept consecință nu numai scăderea în intensitate a luptei anticorupție, ci și repercusiuni grave și asupra spețelor aflate în competența DIICOT”, a spus Klaus Iohannis, în discursul susținut la prezentarea bilanțului pe anul trecut al Direcției.

El a apreciat promptitudinea cu care instituția a reacționat în mod public, semnalând faptul că „adoptarea unor asemenea acte normative ar crește riscul apariției unor condiții favorizante pentru fenomenele infracționale”.

Șeful statului a indicat că profesionalismul, integritatea și independența sunt valori care caracterizează activitatea procurorilor DIICOT, ca și a tuturor magistraților din România, subliniind că acestea trebuie protejate și promovate, pentru că sunt valori inerente statului de drept și unei societăți democratice europene.

„România se află într-un moment de răscruce și împreună trebuie să decidem pe ce drum vom merge de acum înainte: pe drumul democrației, statului de drept și al justiției independente, sau pe drumul corupției, lipsei de profesionalism și al abuzurilor instituționale„, a subliniat Klaus Iohannis.

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall a fost şi ea prezentă la bilanţul DIICOT.  Ea a declarat că a felicitat DIICOT pentru întreaga activitatea de anul trecut şi a asigurat de tot sprijinul din partea Ministeruli Justiţiei şi a tuturor autorităţilor, începând cu Guvernul. Ministrul Justiţiei a precizat că actualul Executiv este hotărât în lupta împotriva corupţiei.

Bilanţul DIICOT

Președintele Klaus Iohannis a participat pentru prima oară în acest an la bilanțul activității unei instituții.

Valoarea totală a măsurilor asigurătorii dispuse în cursul anului 2016 de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a fost de 4.216.910.789 lei, se arată în raportul de activitate al DIICOT, publicat joi pe site-ul instituției.

Potrivit raportului de activitate, prejudiciul total cauzat prin săvârșirea infracțiunilor, în dosarele soluționate în 2016 în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, a fost de 441.422.564 lei și 37.116.224 euro (în total — aproximativ 135.428.599 euro), față de 651.667.427 lei și 27.696.393 euro (în total — aproximativ 172.833.904 euro) în 2015.

„Valoarea totală a măsurilor asigurătorii dispuse în dosarele soluționate în anul 2016 a fost de 209.037.298 lei (aproximativ 46.556.191 euro față de 525.868.002 lei (aproximativ 117.119.822 euro) în 2015. Valoarea totală a măsurilor asigurătorii dispuse în cursul anului 2016 a fost de 4.216.910.789 lei”, se mai arată în raport.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite