Iohannis: Procurorii nu trebuie să fie controlați politic, nu pot fi în subordinea unui politician, fie el și ministru

5 iunie 2018, 11:11

Întrebat despre decizia Curţii Constituţionale cu privire la revocarea şefei DNA, președintele Klaus Iohannis a precizat că aceasta, aparent, vorbește despre o chestiune de revocare sau de nerevocare a procurorului DNA. În realitate sunt mai multe teme care apar sunt și sunt readuse în discuție, bunăoară statutul procurorilor.

Procurorii trebuie să fie independenți, nu trebuie să fie controlați politic, nu pot fi în subordinea unui politician, fie el și ministru. România ca stat trebuie să asigure independența procurorilor care, în fapt, garantează independența Justiției, a subliniat președintele.

Klaus Iohannis a mai spus că, el înțelege articolul din Constituție care spune că procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiției, că acesta ar trebui să își folosească autoritatea în domeniu pentru a apăra independența magistraților.

În Constituţie avem un articol care spune că procurorii funcţionează sub autoritatea ministrului. Eu înţeleg că ministrul are sau ar trebui să aibă o autoritate în domeniu și să folosească această autoritate pentru a apăra independența procurorilor, pentru a-i apăra pe procurori, pentru că munca procurorilor este foarte grea. Autoritatea ar trebui să înlesnească munca procurorilor (…)Oricine, orice ar spune nu trebuie să plaseze procurorii în subordinea politicului, a subliniat președintele.

Întrebat dacă ia în calcul să nu respecte decizia CCR în care se spune că ”președintele urmează să semneze decretul de revocare a procurorului-șef al DNA”, Iohannis a răspuns: Eu iau în calcul să respect statul de de drept din România, să-l întăresc, să am grijă, atâta cât pot, să rămână procurorii independenţi, evident cu respectarea Constituţiei.

O decizie a CCR nu poate fi discutată prin referendum. Prin referendum pot fi discutate problemele din punct de vedere a l construcției statului. Statul are o abordare foarte clară, de mai bine de 10 ani – independenta procurorilor și nesubordonarea politicului – acest lucru este foarte bine ancorat în justiția românească și nu cred că trebuie supusă acum această chestiune unei consultări populare. (…) Dar, dacă va fi nevoie putem să provocam un referendum.

După ce avem motivarea, o citim până înțelegem, apoi spunem care este soluția.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că în cazul în care mandatul unui judecător constituţional se termină, acest lucru se constată de preşedintele Curţii Constituţionale, nu de şeful statului.

Întrebat dacă el crede că este o problemă faptul că mandatul unuia dintre judecătorii CCR ar fi depăşit durata de nouă ani, Iohannis a răspuns: „Da, consider că este o problemă şi nu este deloc o problemă simplă.

Toată lumea se așteaptă ca primul actor care respecta cu sfințenie Constituția ar trebui să fie CCR , și aflăm că în ultima vreme au apărut apar îndoieli (…)  Într-o decizie a Curții, care chiar ea declară că un mandat nu poate sub nicio formă depăși 9 ani, dar, în fapt, este un judecător care se află de 10 ani acolo (…) Cred că, de această dată, CCR ar trebui să analizeze cu maximă răspundere această chestiune, pentru a nu rămâne o umbră asupra felului în care acționează Curtea.

Eu voi respecta Constituția indiferent de ce se întâmplă, a conchis Klaus Iohannis.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă