Iohannis: MCV se va încheia când independenţa şi eficienţa sistemului judiciar, integritatea şi lupta anticorupţie vor deveni ireversibile

7 martie 2017, 11:10

Declaraţii preşedintele Klaus Iohannis:

-Principala misiune care îi revine Ministerului Public (MP) este garantarea respectării legii, activitate esenţială. Apărarea ordinii de drept nu poate fi concepută fără asigurarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. Întărirea statului de drept în România depinde şi de capacitatea d-voastră de a vă îndeplini misiunea.

-justiţia este, în primul rând, un serviciu public. Consolidarea încrederii cetăţenilor în justiţie este un semnal că democraţia în Ro se maturizează. Românii devin tot mai vigilenţi la abaterea de la ordinea de drept dar şi mai hotărâţi să le apere, aspecte tot mai relevante la percepţia asupra corupţiei. Este important ca d-voastră să rămâneţi loiali ordinii constituţionale „Nimeni nu este mai presus de lege” şi să vă exercitaţi atribuţiile fără a vă lăsa influenţaţi de persoana şi apartenenţa ei politică.

-Pentru ca statul român să poată apăra drepturile şi libertăţile cetăţenilor săi, să apere statul de drept, avem nevoie de un Minister Public independent şi eficient, un corp al procurorilor care să facă faţă tuturor provocărilor actuale. O calitate din ce în ce mai bună a actelor de UP nu va face decât să crească încrederea cetăţenilor în lege şi justiţie.

-În cei 10 ani de la aderare, România a făcut progrese remarcabile în justiţie. Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru România se va încheia când cele 4 obiective de referinţă stabilite – independenţa şi eficienţa sistemului judiciar, integritatea şi lupta împotriva corupţiei vor fi fost atinse şi vor deveni ireversibile. Ultimele rapoarte MCV au remarcat progresele, dar au solicitat şi sustenabilitate. Încercări ale societăţii de revenire la situaţii anterioare reformei, punerea sub semnul întrebării a independenţei magistraţilor nu fac decât să încetinească acest progres şi să afecteze direct România. Progresul să devină ireversibil. 2016 este cel de-al doilea an în care nu există recomandări în MCV.

-atacurile la adresa procurorilor şi judecătorilor au cunsocut în ultima perioadă o creştere îngrijorătoare. Apărarea independenţei şi imparţialităţii sistemului judiciar şi a reputaţiei profesionale a magistraţilor sunt cât se poate de necesare. O democraţie consolidată şi un stat de drept veritabil nu pot fi imaginate în absenţa unui sistem judiciar independent şi imun la presiuni.

-românii au arătat că îşi doresc să trăiască într-un stat de drept.

-MP se va confrunta cu o serie de provocări şi în viitor.

-apreciez foarte mult faptul că MP face eforturi susţinute pentru restabilirea adevăruli şi pentru tragerea la răspundere pentru cei vinovaţi de crimele comunismului. Aştept finalizarea anchetelor privind Revoluţia şi Mineriada, aşa cum scrie la carte, prin decizii clare, temeinice şi legale.

-aveţi în mine un partener în eforturile de a face în România o democraţie consolidată, unde justiţia se înfăptuieşte în mod legal pentru toţi.

Înregistrarea integrală a declaraţiilor preşedintelui Klaus Iohannis poate fi urmărită în secţiunea VIDEO.

 

Declaraţii Procurorul General Augustin Lazăr:

-Ministerul Public a scos o monografie care prezintă realizările instituţiei noastre la 155 de ani de activitate.

-Ministerul Public şi-a îndeplinit misiunea importantă în arhitectura instituţională a statului de drept. Alături de instanţele judecătoreşti, parchetele au exercitat autoritatea judecătorească, reprezentând, în activitatea judiciară, interesele generale ale societăţii, au apărat ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor.

-Ministerul Public a contribuit la disciplinarea conduitelor, impunând standarde de conduită europeană mai ales pentru funcţionarii publici.

– Am eficientizat activitatea Ministerului Public. Independenţa magistraţilor este dată în primul rând de pregătirea profesională.

-Nu am ezitat să sesizăm Inspectia Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) împotriva celor care nu se conformează principiilor de etică şi deontologie.

-Remarcăm că s-au aplicat aceleaşi standarde atunci când au fost judecaţi magistraţii şi să promovăm acţiunea disciplinară împotriva celor care nu se conformează principiilor de etică şi de deontologie. Analiza activităţii ne oferă ocazia reflectării asupra problemelor etice asupra conduitelor magistraţilor ce au format obiectul acţiunilor disciplinare ori penale. Ori asupra criticilor bine intenţionate în media, cazuri prin care sistemul judiciar este angajat în totalitate.

-În legătură cu puterea judecătorească, remarcăm că s-au aplicat aceleaşi standarde atunci când au fost urmăriţi şi judecaţi magistraţi, este foarte clar că alegaţiile publice precum că, în România, magistraţii nu ar răspunde pentru faptele săvârşite în exercitarea atribuţiilor de serviciu sunt formulate pro cauza, posibil pentru inhibarea lor în exercitarea atribuţiilor de serviciu.

-O reformă pentru eliminarea instanţelor neviabile este strict necesară. Nu mai au ce căuta nici instanţe şi parchete în care procurorii au de rezolvat dosare puţine.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite