Iohannis: Lipsa unei educații de calitate devine o amenințare pentru dezvoltarea României. Profesia didactică nu este și nu trebuie să fie o alternativă secundară

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, în cadrul conferinței „România Educată - politici publice și coordonarea surselor de finanțare”, că lipsa unei educații de calitate, accesibilă pentru toți, devine o amenințare pentru dezvoltarea României pe termen lung.

29 Ianuarie 2020, 11:41 (actualizat 29 Ianuarie 2020, 13:10) |
Declarații Klaus Iohannis
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

"Cele patru domenii acoperite în aceste documente, respectiv cariera didactică, managementul școlar, echitatea și educația timpurie, sunt cruciale pentru transformarea în bine a învățământului din România. Rezultatele PISA, publicate în urmă cu mai puțin de două luni, reprezintă unul dintre argumentele de netăgăduit pentru urgența soluțiilor rapide și temeinice. Lipsa unei educații de calitate, care să fie accesibilă pentru toți copiii din țara noastră, devine o amenințare pentru dezvoltarea României pe termen lung", a afirmat Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Acesta a atras atenția asupra pericolului ca societatea să nu mai existe în forma actuală dacă nu se va dezvolta sustenabil.

"Pentru a le asigura cetățenilor noștri nivelul de trai pe care și-l doresc, drumul pe care trebuie să ne angajăm în următoarele decenii este cel al unei economii bazate pe cunoaștere. În aceste condiții, nu putem, în epoca inteligenței artificiale, să avem o problemă endemică de analfabetism funcțional în rândul populației noastre. Și nici nu putem, în contextul unei îmbătrâniri și așa pronunțate a populației, să lăsăm sute de mii de tineri nepregătiți pentru rigorile unei economii globalizate și aflate în schimbare continuă, dar și ale unei societăți care, dacă nu se va dezvolta sustenabil, va înceta pur și simplu să mai existe în forma actuală", a spus președintele.

De asemenea, șeful statului a precizat că este esențială o reducere a inechității încă din primii ani petrecuți de copii în grădinițele și școlile din România.

"În același timp, trebuie să acceptăm că nu avem la dispoziție resurse financiare nelimitate. Nu putem rezolva toate problemele din educație peste noapte, indiferent cât de mult ne-am dori acest lucru. Eforturile noastre de a îmbunătăți calitatea educației vor trebui să fie orientate cu precădere spre sectoarele care au fost neglijate în trecut sau care au potențialul de a genera beneficii indirecte și în alte zone din educație", a mai spus Iohannis.

Președintele a făcut referire la educația profesională, "ajunsă în urmă cu doar un deceniu în pragul desființării complete".

"În prezent, ca urmare a modernizării economiei românești și a importanței crescute a muncii calificate, învățământul profesional, și mai ales cel dual, reprezintă o importantă șansă pentru mii de tineri români. Eforturile de a dezvolta un management școlar de calitate și de a forma cadre didactice cât mai bine pregătite trebuie să țină cont și de nevoile specifice acestei forme de educație, adesea tratată ca o rudă săracă a filierei teoretice. O altă hibă a învățământului românesc este lipsa sectorului educațional dedicat meseriilor cu nivel înalt de calificare. Educația profesională este încă la noi asociată cu terminarea studiilor după 11 clase", a afirmat Klaus Iohannis.

Președintele a explicat că deși există posibilitatea legală pentru a avea programe în regim dual pentru nivelurile 4 și 5 de calificare, "ea nu a fost niciodată transformată în realitate, în ciuda nevoii evidente din economie".

"Diversitatea economiei moderne necesită din ce în ce mai mult extinderea acestei alternative educaționale, pentru a permite formarea de specialiști și tehnicieni înalt calificați. Învățământul profesional de nivel terțiar în regim dual este absolut necesar și nu poate fi suplinit de educația teoretică din programele universitare actuale", a mai spus Iohannis.

Klaus Iohannis a declarat că, pentru părinții din România, reîntoarcerea la muncă presupune dificultăți suplimentare în a găsi un loc într-o creșă.

"În aproape întreaga Uniune Europeană sunt create condiții pentru ca părinții să poată reveni la parcursul lor profesional, pe când în România reîntoarcerea la muncă presupune adesea dificultăți suplimentare în a găsi un loc într-o creșă. De aici derivă o serie de alte probleme sociale care au impact major în viața familiilor din țara noastră. Tot în categoria chestiunilor pe care nu le mai putem amâna este introducerea unei specializări distincte privind pregătirea cadrelor didactice, în condițiile în care România se află printre puținele țări cărora le lipsește o astfel de ramură în sistemul de educație", a spus președintele.

Potrivit acestuia, "câteva ore de metodică și pedagogie și un nivel redus de practică oferit studenților nu pot substitui o educație direcționată strict către formarea profesorilor".

"Profesia didactică nu este și nu trebuie să fie o alternativă secundară pentru absolvenții de facultate, ci o alegere principală", a declarat Iohannis.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 9°C
IASI 9°C 5°C
CLUJ 6°C 6°C
CONSTANTA 9°C 6°C
CRAIOVA 12°C 7°C
BRASOV 7°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI