Iohannis, la reuniunea Consiliului European: Sunt teme complicate, sper să ajungem rapid la o concluzie-cum obținem acest vaccin nou pentru Omicron. Voi atrage atenția să nu se exagereze cu restricțiile

Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi, la reuniunea Consiliului European, care se desfăşoară la Bruxelles. Șeful statului a prezentat înaintea reuniunii cele mai importante teme de discuție: îngrijorarea provocată de noua variantă a virusului COVID-19, prețurile exagerate la energie și securitatea la Marea Neagră.

16 Decembrie 2021, 10:47 (actualizat 16 Decembrie 2021, 16:27) Știrile TVR |
Klaus Iohannis

Declarații ale președintelui, Klaus Iohannis:

- Avem multe teme pe ordinea de zi, dar acum înainte să intru la Consiliul care începe peste câteva minute vreau să mă refer la trei teme, care cu siguranță sunt de mare interes pentru noi.

”Sper să ajungem rapid la o concluzie - cum obținem acest vaccin nou pentru Omicron. Voi atrage atenția să nu se exagereze cu măsurile de restricționare”

- Prima temă - pandemia de COVID - o discuție aplicată. Este evident că există o îngrijorare larg răspândită în legătură cu noua variantă a virusului numit Omicron.

- Vom discuta se poate face în comun și foarte important - despre cum vom obține un vaccin nou pregătit pentru a combate această nouă formă a virusului

- Este, între timp, foarte clar pentru toată lumea și am discutat și ieri cu alți lideri, doar vaccinarea poate să oprească răspândirea acestei pandemii.

- Sunt teme complicate și sper să ajungem rapid astăzi la o concluzie - cum obținem acest vaccin nou și cum va fi achiziționat și împărțit între statele membre.

- De asemenea, tot în legătură cu pandemia, voi atrage atenția să nu se exagereze cu măsurile de restricționare în special când este vorba de traficul de mărfuri, despre economia europeană

- Sper să ajungem la concluzii pozitive în acest sens.

”Vom discuta despre prețurile enorme la care a ajuns gazul despre prețul mare la energie. În România, există măsuri de compensare, însă aceste măsuri nu pot merge la infinit”

- A doua temă, care pentru noi este foarte importantă se referă la energie. Vom discuta despre prețurile enorme la care a ajuns gazul despre prețul mare, în general, la energie și despre ce se poate face. Fiindcă aceste prețuri există în fapt.

- Noi am luat acasă măsuri. Există măsuri de compensare și așa mai departe. Însă aceste măsuri nu pot merge la infinit și trebuie să vedem de ce se putut ajunge la acest prețuri mari în condițiile în care, de exemplu, nu întreaga capacitate de transport a conductelor europene este folosită.

- Înseamnă că undeva trebuie analizată foarte bine piața, pentru a vedea cum putem să îmbunătățim condițiile concurențiale, în așa fel încât, să existe o curență reală și să existe, evident, o protecție a consumatorului în acest sens.

- În același context voi reitera foarte clar nevoia acelui act delegat, cum se numește, care stabilește că gazul și energia nucleară sunt energii bune de tranziție, dacă ne îndreptăm spre o economie verde.

- Pentru noi acestea două sunt vitale și aceste lucruri trebuie subliniate.

”Voi sublinia foarte clar importanța consolidării securității la Marea Neagră”

- A treia temă care pentru noi este extrem de importantă este tema securității, busola strategică,  așa se numește. Este un document care va stabili cum se orientează Uniunea Europeană în anii, în deceniile care vin și în zona de securitate, în zona de securitate economică și așa mai departe.

- voi sublinia foarte clar importanța deosebită strategică a  întregii regiuni a  Mării Negre, importanța consolidării securității la Marea Neagră și, în același, timp importanța colaborării între Uniunea Europeană și NATO

- Este nevoie de sinergism, de colaborare pozitivă și, în niciun caz, nu putem să acceptăm paralelisme între NATO și Uniunea Europeană

- Toate aceste chestiuni le voi explica foarte clar împreună cu altele pe care le vom detalia mai târziu.

____________________

Principalele subiecte incluse pe agenda reuniunii Consiliului European se referă la:

  • coordonarea europeană în contextul pandemiei de COVID-19,
  • gestionarea situațiilor de criză, prețurile la energie,
  • securitatea și apărarea Uniunii Europene,
  • aspectele externe ale migrației,
  • relațiile externe ale Uniunii, cu accent pe situația de la frontierele UE cu Ucraina și Belarus
  • pregătirea Summitului UE-Uniunea Africană din februarie 2022.
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 21°C 25°C
IASI 16°C 21°C
CLUJ 15°C 19°C
CONSTANTA 19°C 21°C
CRAIOVA 20°C 22°C
BRASOV 14°C 20°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI