Iohannis, la Bruxelles: Încă nu este toată lumea convinsă că în acest moment se pot începe negocierile de aderare pentru Ucraina și Moldova. Eu voi solicita clar să înceapă negocierile

13 decembrie 2023, 17:58

Klaus Iohannis a arătat că Summitul destinat Balcanilor de Vest este „o întâlnire care se doreşte a fi o revigorare a procedurii pe care o avem cu Balcanii de Vest”, iar discuţiile sunt „destul de complexe”.  De asemenea, a spus Iohannis, la Consiliul European vor exista dialoguri „complicate” privind începerea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova şi Ucraina.

Noi ne-am implicat, eu m-am implicat, echipa s-a implicat din capul locului pentru ca Ucraina și Moldova să primească statutul de candidat. Acum, Comisia a ajuns la concluzia că cele două state sunt pregătite pentru începerea negocierilor de aderare, dar pentru asta este nevoie de o decizie politică în Consiliul European. Din informațiile pe care le avem, încă nu este toată lumea convinsă că în acest moment se pot începe. Discuția va fi, deci, să încercăm noi, care suntem convinși, să ducem discuțiile în direcția respectivă. Eu voi solicita clar să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina și cu Moldova. Este clar că o discuție similară va avea loc și pentru alții, de exemplu pentru Bosnia-Herţegovina, respectiv pentru Georgia, care s-ar putea să primească statutul de candidat. Aceste discuţii se anunţă complicate. Eu sper să reușim să mișcăm lucrurile. Pentru Moldova, în mod special, aș putea să spun că sunt foarte bucuros că au făcut progrese semnificative și chiar merită să intre în următoarea etapă împreună cu Ucraina”, a declarat șeful statului.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite