Iohannis: În două săptămâni nu mă aștept să se rezolve problema abordării austriece în privința Schengen. Chestiunea se tranșează la Consiliul JAI. Convingerea mea - când va fi pusă pe agendă, va primi răspuns pozitiv

Președintele Klaus Iohannis a ținut să sublinieze la finalul întâlnirii pe care a avut-o luni cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, că nu se așteaptă ca în două săptămâni să se rezolve problema abordării austriece și problema abordării olandeze cu Bulgaria. "Voi continua toate discuțiile, însă nu mă aștept ca la Consiliul extraordinar din februarie această temă să fie dezbătută", a declarat el. "Noi, UE nu putem să ne permitem încă un eșec", a declarat șeful statului.

19 Decembrie 2022, 15:50 (actualizat 19 Decembrie 2022, 16:26) Știrile TVR |

"Dați-mi voie să clarific niște lucruri înainte ca unii formatori de opinie avizi de publicitate să creeze așteptări care nu vor fi îndeplinite. Chestiunea Schengen nu se discută la Consiliul European, nu se tranșează acolo. Deci, încă o dată: chestiunea Schengen nu se tranșează la Consiliul European, ci se tranșează la Consiliul JAI", a explicat președintele, detaliind că acesta este un format al miniștrilor de Interne din cadrul Consiliului Uniunii Europene.

"Imediat după ce cele două chestiuni în discuție vor fi clarificate politic, prin discuții bilaterale, în diferite formate, sunt convins că va fi pusă problema în Consiliul JAI și convingerea mea este că, atunci când va fi pusă pe agendă, va primi un răspuns pozitiv", a declarat Klaus Iohannis.

"Nu putem noi, Uniunea Europeană nu putem să ne permitem încă un eșec", a subliniat șeful statului.

"Consiliul European (...) din 9 și 10 februarie nu va avea pe ordinea de zi chestiunea Schengen. După părerea mea, este oricum prea devreme. Până în 15 ianuarie este greu de crezut că se va discuta ceva și în două săptămâni nu mă aștept să se rezolve problema abordării austriece și problema abordării olandeze față de Bulgaria. Trebuie să înțelegem cu toții, împreună, că aceste chestiuni trebuie rezolvate înainte să se voteze încă o dată în Consiliul JAI. Deci, în concluzie, voi continua toate discuțiile, însă nu mă aștept ca la Consiliul extraordinar din februarie această temă să fie dezbătută. Va fi discutată, sigur, în marja reuniunii, între noi, dar fără să apară în concluzii. Și sunt optimist că în continuare vom găsi soluții și pentru votul austriac și pentru abordarea olandeză față de Bulgaria, fiindcă cea mai bună soluție, și asta este clar pentru toată lumea, este ca România și Bulgaria să primească un vot în același timp, deci să intre împreună în spațiul Schengen", a conchis Klaus Iohannis.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 30°C
IASI 26°C 30°C
CLUJ 25°C 22°C
CONSTANTA 23°C 24°C
CRAIOVA 25°C 27°C
BRASOV 24°C 26°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI