Iohannis: În 2020, ne-am dat seama cu toții cât de importantă este cultura în viața noastră. Reafirm preocuparea mea pentru găsirea celor mai bune soluții de sprijinire a acestui sector

Președintele Klaus Iohannis a decorat, vineri, mai multe personalități ale culturii și a transmis un mesaj de solidaritate tuturor artiștilor.

15 Ianuarie 2021, 12:33 (actualizat 15 Ianuarie 2021, 13:00) |
Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Culturii Naționale
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut vineri o alocuțiune în cadrul ceremoniei de decorare a unor personalități din domeniul culturii.

Declarații ale președintelui  Klaus Iohannis:

A devenit o frumoasă tradiție ca la fiecare început de an să primim, la Palatul Cotroceni, o serie de personalități culturale ale României care, cu talent și profesionalism, sporesc patrimoniul cultural al națiunii noastre.

Distincțiile oferite astăzi unor instituții publice, unor operatori culturali privați sau artiști independenți onorează dedicarea și creativitatea de care a dat dovadă sectorul cultural în menținerea activă a legăturii artelor cu publicul, pentru a găsi soluții la constrângerile pandemiei. În războiul împotriva virusului, prin eforturile și dăruirea dumneavoastră, muzele nu au tăcut!

Faptul că, de Ziua Culturii Naționale, primiți recunoașterea statului român pentru contribuția pe care o aduceți artelor este o expresie în plus a prețuirii de care vă bucurați.

Sub aura Luceafărului poeziei românești, în această zi specială, transmit un mesaj de caldă solidaritate tuturor artiștilor, creatorilor, instituțiilor de cultură, operatorilor culturali din toate domeniile artistice, precum și publicului culturii românești.

Vă mulțumesc, vă felicit și vă urez să slujiți cu succes, pe mai departe, cultura română, mulți ani de-acum înainte!

Semnificațiile zilei de astăzi capătă noi valențe în contextul actual al pandemiei, mai cu seamă prin prisma eforturilor dumneavoastră, creatorii și operatorii culturali, în condițiile grele ale anului trecut.

În 2020, ne-am dat seama cu toții cât de importantă este cultura în viața noastră și ce mult contează contactul nemijlocit cu arta. Numeroși creatori s-au aflat în situația dureroasă ca, din cauza pandemiei, să nu se poată exprima în fața publicului care îi iubește.

Contribuția sectorului cultural la echilibrul global al societății românești, mai ales în această perioadă dificilă, este foarte importantă. De aceea, reafirm preocuparea mea pentru găsirea celor mai bune soluții de sprijinire a acestui sector, unul dintre cele mai greu încercate în această perioadă dramatică.

În vremuri dificile, ca cele pe care și noi le traversăm astăzi, George Enescu, spunea: „Cultura va trăi. Prea mare e patrimoniul ce l-au acumulat atâtea secole de trudă și de credință pentru a face dintr-o dată tabula rasa din tot ce am strâns și asimilat. Impasuri a mai avut omenirea. Și le-a răzbit pe toate cu o vitalitate eroică”.

În anul pe care cultura și națiunea română îl dedică marelui compozitor, la 140 de ani de la nașterea sa, am acordat Înaltul patronaj celei de-a 25-a ediții a Festivalului Internațional George Enescu.

Prin viața și opera sa, George Enescu ne transmite un puternic mesaj de optimism, de energie, de iubire și de inspirație!

Acum un an, la puțin timp de la preluarea celui de-al doilea mandat de Președinte al României, solicitam forțelor politice responsabile să propună un cadru strategic, care să fructifice patrimoniul național, creativitatea și diversitatea expresiilor culturale. Am solicitat, totodată, să fie stabilite prioritățile și obiectivele concrete ale modernizării infrastructurii culturale naționale, menite să conducă la depășirea contradicțiilor și paradoxurilor culturii românești. Pandemia de COVID-19 a scos în evidență necesitatea și urgența unui astfel de demers. El nu mai poate fi amânat, trebuie și poate să fie dus la bun sfârșit de actuala guvernare, pentru a produce efecte benefice de care să se bucure publicul și cultura română în ansamblul ei.

Mă voi implica activ, astfel încât promisiunile să fie transformate în realitate de către cei în măsură să livreze investițiile necesare actului cultural, accesul competitiv și nediscriminatoriu la resursele sectorului, un cadru legal coerent, atât în domeniul patrimoniului, cât și al funcționării instituțiilor de cultură.

Anul 2021 ne dă speranța unei reveniri la normalitate. Ca de altfel și în cazul altor domenii, și în ceea ce privește cultura ne dorim ca normalitatea să însemne mai mult decât o simplă întoarcere la viața ante-pandemică. Normalitate înseamnă o Românie educată, modernizată, înseamnă un rol mai apăsat al culturii în coeziunea socială, o mai bună valorificare a creativității, dar și a patrimoniului și potențialului cultural.

Cu diversitatea ei de expresii și prin contribuția tuturor actorilor implicați în actul de creație, cultura are potențialul real de a crește calitatea vieții în comunitățile noastre. Ea este bogăția fiecăruia dintre noi și resursa vitală a societății noastre în ansamblu.

La mulți ani culturii române, la mulți ani slujitorilor și iubitorilor ei! Vă felicit și vă mulțumesc!

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 17°C
IASI 16°C 13°C
CLUJ 12°C 9°C
CONSTANTA 11°C 15°C
CRAIOVA 17°C 16°C
BRASOV 13°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI