Iohannis: Este nevoie de o implicare civică maximă (…) Toți cei care doresc o justiție independentă să se anunțe și să-și spună opinia

26 septembrie 2017, 20:23

Klaus Iohannis a subliniat marți seară că opinia Comisiei de la Veneția pe anumite proceduri este consultativă, iar „problemele pe care le avem noi trebuie să le rezolvăm tot noi”. De aceea este mare nevoie de foarte multă atenție, de dezbatere publică, a arătat Klaus Iohannis.

Nu putem să nu constatăm că de la alegerile parlamentare încoace, un număr impresionant de politicieni influenți se ocupă cu a ataca justiția, procurorii, procedurile din justiție, inducând în populație impresia că justiția nu funcționează. Cu siguranță s-a putut constata foarte ușor că mai mulți din acești politicieni influenți sunt fie condamnați penal, fie sunt în curs de a fi judecați penal, fie sunt urmăriți penal, a subliniat președintele.

Și atunci revin la ce am spus aproximativ acum un an de zile. Înainte de alegeri, am atras atenția în repetate rânduri alegătorilor că ar fi foarte grav ca persoane condamnate sau judecate penal pe care generic i-am numit ‘penali’ să ajungă în conducerea statului. Fiindcă automat ar apărea o presiune imensă asupra justiției. Iată că acest lucru s-a întâmplat. De aceea este nevoie de o implicare civică maximă. Este nevoie ca toți cei care doresc o Românie stat de drept și care doresc o justiție independentă să se anunțe și să-și spună opinia„, a declarat Klaus Iohannis.

Nu doresc prin asta în niciun fel să se creeze impresia că vreau să chem oamenii să protesteze sau să apară divergențe majore. Dar o societate sănătoasă, și eu îmi doresc o societate sănătoasă pentru România, este obligată să discute public aceste chestiuni, fiindcă ele ne afectează, în definitiv, pe toți, a ținut să precizeze președintele în acest context.

Klaus Iohannis a comentat în prealabil declarațiile ministrului Justiției privind ancheta procurorilor asupra HG prin care a fost trecut lacul Belina de la stat la județul Teleorman.

„Dl. ministru Toader a confundat poziția domniei sale de acuma cu poziția de profesor universitar, pe care a avut-o înainte”, a subliniat șeful statului.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă