Iohannis, după ședința de prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei: Sunt decis să reconstruim tot sistemul sanitar din temelii

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut miercuri seara o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, după şedinţa de evaluare şi prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei de COVID-19, la care au participat, printre alții, prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, vicepreşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, prof. dr. Dorel Săndesc.

18 Noiembrie 2020, 10:40 (actualizat 18 Noiembrie 2020, 20:21) |
Declaratii Klaus Iohannis
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri o „reconstruire din temelii” a sistemului sanitar din România, un „efort de lungă durată” care va demara imediat după constituirea unei noi majorități în Parlament, după alegerile din 6 decembrie.

„Împreună cu guvernul sunt decis să facem ceea ce nu s-a realizat de fapt după 1989, să reconstruim tot sistemul sanitar din temelii. Va fi un efort de lungă durată care nu mai poate fi amânat și care trebuie să demareze imediat ce în Parlament vom avea o nouă majoritate responsabilă, deplin angajată în slujba românilor”, a spus șeful statului, într-o declarație de presă la Palatul Cotroceni.

Principalele puncte din declarația președintelui Klaus Iohannis:

 • Am avut astăzi o discuție foarte tehnică și aplicată pe un domeniu de mare importanță:  zona echipamentelor medicale și a rețelelor de electricitate din spitalele publice.
 • Am abordat modul lor de întreținere, un aspect esențial într-o perioadă cum este cea de acum, de mare presiune pe sistemul medical.
 • La ședință au participat reprezentanți ai Guvernului, dar și experți, medici și ingineri medicali, tocmai pentru a găsi cele mai bune soluții de rezolvare a problemelor existente.
 • specialiștii au prezentat o evaluare națională a infrastructurii rețelelor de gaze în secțiile de ATI din spitalele publice, secții care, așa cum știm, sunt suprasolicitate din cauza numărului mare de cazuri severe de COVID-19 pe care trebuie să le gestioneze.
 • Mi-a fost prezentată inclusiv o analiză a disfuncționalităților și defecțiunilor care pot apărea pe perioada de funcționare a acestor aparate, cu exemple punctuale de la nivelul diferitelor spitale din țară care au secții sau compartimente de Terapie Intensivă.
 • am solicitat Ministerului Sănătății și experților o analiză a contractelor de service și mentenanță pentru echipamentele și aparatura medicală din dotarea spitalelor publice.
 • fondurile pentru service-ul și mentenanța aparaturii sunt masiv subdimensionate și adeseori insuficiente.
 • este necesară modernizarea sistemelor de gaze medicinale, în special oxigen, și a rețelelor electrice.
 • Aici am găsit împreună soluția pregătirii unui program de finanțare bine pus la punct, folosindu-ne de fondurile europene, o resursă foarte valoroasă și la îndemână pentru dezvoltarea sistemului medical din România.
 • se impune regândirea instrumentelor legislative și financiare care să permită o susținere a sistemului de service și mentenanță a tehnicii spitalicești.
 • Un rol important îl are resursa umană și când spun aceasta mă gândesc la inginerii medicali, care trebuie valorificați și implicați mai mult în partea de funcționare spitalicească.
 • Aceste aspecte vor fi incluse în pachetul de legi privind reforma din sănătate, aflat în plin proces de elaborare la Ministerul Sănătății.
 • Traversăm o perioadă extrem de dificilă pentru sistemul nostru medical, care a scos în evidență toate deficiențele structurale neglijate ani și ani de zile.
 • Tocmai pentru că ne-am lovit de atât de multe probleme, se lucrează de câteva săptămâni bune la o viziune coerentă în acest domeniu, care să fie transpusă în legi și reglementări clare.
 • Împreună cu Guvernul, sunt decis să facem ceea ce nu s-a realizat, de fapt, în România după 1989, adică să reconstruim tot sistemul sanitar din temelii.
 • Va fi un efort de lungă durată, care însă nu mai poate fi amânat și care trebuie să demareze imediat ce în Parlament vom avea o nouă majoritate, responsabilă și deplin angajată în slujba binelui românilor.

Şeful statului a avut miercuri o nouă şedinţă de evaluare şi prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei de COVID-19. La această şedinţă au participat prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, vicepreşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, prof. dr. Dorel Săndesc, şeful Secţiei Anestezie şi Terapie Intensivă I, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Carol Davila", col. dr. Dan Corneci, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale "Dr. Victor Babeş", dr. Emilian Imbri, Elena Ovreiu, lector la Facultatea de Inginerie Medicală din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 13°C
IASI 8°C 12°C
CLUJ 5°C 9°C
CONSTANTA 10°C 13°C
CRAIOVA 11°C 11°C
BRASOV 5°C 9°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI