Iohannis: Consolidarea echilibrată, pe termen lung, a posturii de apărare şi descurajare a NATO pe Flancul Estic trebuie accelerată

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis
12 aprilie 2022, 17:56

În plan securitar, am evidenţiat că este necesară implementarea rapidă a recentelor decizii adoptate la Summitul extraordinar al Alianţei, în special crearea Grupului de Luptă în România. Consolidarea echilibrată, pe termen lung, a posturii de apărare şi descurajare a NATO pe întregul Flanc Estic, ca reacţie la agresiunea Rusiei, trebuie accelerată. Este clar că avem nevoie de o apărare unitară, coerentă şi mai puternică pe Flancul Estic pentru a avea o descurajare mai eficace, în special la Marea Neagră„, a spus şeful statului.

Preşedintele Iohannis a evidenţiat că este nevoie de un nou Concept Strategic al NATO, care trebuie să „reconfirme apărarea colectivă ca sarcină fundamentală prioritară a Alianţei şi să menţioneze explicit că Rusia este principala ameninţare la adresa securităţii NATO”.

Şeful statului i-a mulţumit premierului Alexander De Croo pentru prezenţa la Constanţa a contingentului belgian desfăşurat în cadrul Forţei de Răspuns a NATO, alături de alte forţe aliate.

„Această contribuţie este parte a măsurilor NATO de consolidare a posturii de descurajare şi apărare şi a securităţii Flancului Estic al Alianţei”, a mai spus Iohannis, precizând că miercuri vor vizita împreună Baza ‘Mihail Kogălniceanu’.

Cei doi oficiali au discutat despre evoluţia crizei din Ucraina şi impactul său, precum şi răspunsul la aceasta. Şeful statului a evidenţiat eforturile României în sprijinul celor peste 720.000 de refugiaţi ucraineni care au trecut până acum graniţa în ţara noastră şi rezultatele activităţii hub-ului de la Suceava.

Preşedintele Iohannis a precizat că este esenţială şi consolidarea rezilienţei strategice a Aliaţilor, precum şi cea a partenerilor, în special a celor mai vulnerabili, cum sunt Republica Moldova şi Georgia.

„În acest context, am subliniat susţinerea deplină a României pentru Republica Moldova, pentru parcursul său european, şi am atras atenţia asupra sprijinirii sale ferme şi imediate în gestionarea fluxurilor crescute de refugiaţi cu care această ţară se confruntă, alături de multiple alte provocări. Trebuie să asigurăm un sprijin substanţial şi coerent pentru Republica Moldova, de natură politică, financiară şi logistică, precum şi în privinţa securităţii energetice”, a afirmat şeful statului.

Discuţiile au vizat şi tematica securităţii energetice la nivel european.

„Suntem de acord în ceea ce priveşte eliminarea cât mai rapidă a dependenţei energetice de Federaţia Rusă, precum şi nevoia atenuării impactului preţurilor ridicate la energie asupra consumatorilor. Am convenit, totodată, continuarea dialogului bilateral asupra modalităţilor de creştere a siguranţei în aprovizionarea cu energie a pieţei europene, dar şi asupra măsurilor de protejare a cetăţenilor europeni în contextul volatil al pieţei energiei”, a spus Iohannis.

Cei doi oficiali au subliniat interesul comun pentru consolidarea dialogului politic şi a cooperării economice şi sectoriale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă