Forţele Aeriene vor primi, anul acesta, primele avioane F-16 din Norvegia, dar şi sisteme Patriot şi Himars

2 ianuarie 2022, 20:44

Anul acesta, Forţele Aeriene vor primi primele avioane F-16 din lotul ce va fi cumpărat din Norvegia. Armata va plăti aproape jumătate de miliard de euro pentru 32 de avioane care mai au resursa cel puţin 10 ani. În acest fel, aviaţia va avea 3 escadrile de F-16 la sfârşitul lui 2024.

Programul de rachete Patriot va continua şi anul acesta. Armata a contractat 7 sisteme performante a căror livrare a început şi va întinde până în 2026. Pentru acestea armata va plăti 3,9 miliarde de euro.

Vor continua în acest an şi livrările de blindate Piranha V şi de sisteme de rachete Himars. Armata are un contract de aproape 900 de milioane de euro pentru 227 de blindate performante. Militarii vor primii în următorii ani şi 54 de instalaţii de lansare Himars, în valoare de 1,5 miliarde de dolari.

Teoretic, în acest an, MApN ar trebuie să deblocheze şi contractul pentru cele 4 corvete ale Forţelor Navale, blocat de mai bine de un an. Surse din Ministerul Apărării susţin că Data Naval Group, compania franceză care a câştigat licitaţia nu va semna contractul de peste 1 miliard de dolari, partea română va anula procedura şi va căuta altă soluţie. În acest moment, Forţele Navale sunt structura armatei cu cele mai vechi şi neperformante echipamente.

Pentru al şasea an consecutiv, Armata are un buget de 2% din PIB. Peste 20% din bani vor fi folosiţi pentru cumpărarea unor sisteme de armament noi.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite