Învierea Domnului | Momente emoționante în bisericile catolice

9 aprilie 2023, 13:01

Catedrala Sfântul Mihail, din Cetatea Alba Carolina, construită în urma cu mai bine de 1000 de ani, a fost plină aseară. Zeci de credincioși romano-catolici au venit la slujba de Înviere.

A fost o noapte luminată și încărcată de speranță și la Cluj-Napoca. Slujba de Înviere a început la Biserica Romano-Catolică a Piariștilor cu sfințirea focului, simbolul luminii care învinge întunericul. Enoriașii au putut lua lumină de la preot, apoi, timp de mai bine de o oră, slujba a fost oficiată în întuneric, asemenea unui priveghi.

MIHĂIȚĂ CRISTIAN POPESCU, preot al Bisericii Româno-Catolice a Piariștilor, Cluj-Napoca: Este sărbătoarea în care speranța prinde viață. Este sărbătoarea în care Domnul ne arată din nou cât de bun și milostiv este cu noi.

Marea sărbătoare a Învierii a adus sute de credincioși si la biserica Milennium din Timişoara. După binecuvântarea focului, a fost aprinsă lumânarea Pascală, de la care toata lumea a luat lumină, pe care apoi a dus-o acasă.

Dimineața, în prima zi de Paști, credincioșii catolici participă la ceremonialul sfințirii bucatelor.

La Miercurea Ciuc, în ciuda frigului și a ceții dense, mii de oameni s-au adunat în centrul orașului. Obiceiul de binecuvântare a bucatelor în acel loc datează din 2001, întrucât bisericile din jur deveniseră neîncăpătoare. Acest ceremonial a devenit intre timp simbol al Sărbătorilor Pascale catolice de la Miercurea-Ciuc.

Și la Cluj-Napoca, sute de persoane au adus coșuri pline cu bucate. După sfințirea bucatelor, oamenii merg acasă, pentru masa de sărbătoare. Candela cu Lumina de la Înviere trebuie așezată la loc de cinste în casă, lângă icoane. Este considerată simbol al renașterii, al biruinței Binelui asupra Răului, al vieții asupra morții și nu trebuie aruncată nici după ce se stinge.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite