Investitorii în turism ocolesc Valea Jiului. Dana Bates, un american stabilit la Lupeni acum 30 ani, promotor al turismului local

14 iunie 2020, 18:34

Valea Jiului e înconjurată numai de munți falnici: Parâng, Șureanu, Retezat și Vâlcan. Și la suprafață, și în subteran. Peisajele sunt impresionante, în orice anotimp.

În zona Văii Jiului sunt peste 300 de peșteri și grote. Unele sunt de-a dreptul spectaculoase.

Peștera Bolii are o lungime de aproape jumătate de kilometru și este una dintre puținele peșteri din țară prin care curge un râu.

Ar fi putut fi o a doua Vale a Prahovei. Dar investitorii au ocolit zona din cauza imaginii proaste care s-a format în urma Mineriadelor.

Straja, cea mai importantă stațiune montană din zonă, a pierdut șansa de a se moderniza cu bani europeni.

O altă problemă e lipsa infrastructurii. Căile principale de acces în Valea Jiului sunt limitate, doar dinspre Târgu Jiu și Deva. Construcția unui drum modern care să lege valea de stațiunea Herculane nu este gata de 30 de ani.

În lipsa investițiilor publice, în zonă se face turism doar prin eforturile localnicilor. Familii de mineri au deschis pensiuni, iar stațiunea Straja are deja peste 3.000 de paturi. Straja a devenit o atracție turistică pentru iubitorii muntelui și ai sporturilor de iarnă.

Dana Bates este din Texas. A venit în Valea Jiului în 1999, în timpul Mineriadelor. S-a îndrăgostit de munți și a rămas în Lupeni. Acum este un promotor al turismului local.

A coordonat un proiect prin care s-au amenajat peste 30 de kilometri de traseu pentru ciclism montan. Investiția a fost de 15.000 de euro, bani pe care i-a strâns din donații. Straja a devenit locul perfect pentru Enduro.

Împreună cu voluntarii din zonă vrea să marcheze încă 200 de kilometri de traseu montan pentru biciclete.

Foștii mineri Cătălin Cenusa și Ion Barbu au salvat de la demolare mai multe clădiri cu valoare istorică ale fostei mine Petrila, închisă în 2015. Acum, orașul Petrila atrage tot mai mulți pasionați de istoria mineritului.

Vechile echipamente ale minerilor sunt exponate de muzeu.

Transformarea orașelor miniere din Valea Jiului în stațiuni turistice moderne este un proces de durată, iar fără investiții importante rămâne doar un vis.

Pentru moment, mineritul este principala activitate economică.

Paradoxa, mulți dintre foștii mineri care au emigrat lucrează acum în turism în Italia și Spania.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite