INVESTIGAȚIE | Rețeaua secretă de companii rusești care „camuflează” palatele, vilele și iahturile lui Putin

Foto: Kremlin.ru
Foto: Kremlin.ru
21 iunie 2022, 11:15

Un domeniu de e-mail care nu este vizibil publicului — LLCInvest.ru — i-a ajutat pe reporteri OCCRP și Meduza să descopere un grup de companii interconectate, care dețin palate, stațiuni, iahturi, avioane și conturi bancare pline de numerar.

Reporterii au găsit zeci de companii interconectate și organizații nonprofit care sunt legate de Banca Rusia și folosesc domeniul LLCInvest.ru.

Ei dețin active în valoare de cel puțin 4,5 miliarde de dolari. Multe dintre acestea, inclusiv un palat enorm la Marea Neagră, au fost puse în legătură cu Putin, în relatări anterioare. Dar nu se știa și că sunt conectate unele cu celelalte.

Deși companiile operează în sfere foarte diferite, e-mailurile scurse îi înfățișează pe angajații lor discutând despre afaceri comune, ca și cum ar fi parte dintr-un singur sistem.
Aceste companii au o varietate de proprietari, inclusiv bancheri bogați și oligarhi, dar și copii ai prietenilor lui Putin și chiar pe presupusa lui amantă.

„[Grupul] arată mai ales ca o cooperativă sau o asociație, în care membrii săi pot face schimb de beneficii și proprietăți”, spune un expert în corupție din Rusia.

Jurnaliştii s-au chinuit ani buni să stabilească ceea ce deţine Vladimir Putin.

Patriotismul abstinent

Președintele rus, care cultivă o imagine publică a patriotismului abstinent, a fost legat de o serie de proprietăți de lux, inclusiv un vast palat la Marea Neagră, acri de vii din jur, o stațiune de schi și o vilă la nord de Sankt Petersburg.

Dar legarea dreptului de proprietate asupra acestor active direct de Putin printr-o urmă de hârtie a fost întotdeauna imposibilă. În schimb, prietenii lui au făcut un pas înainte pentru a le revendica drept ale lor.

Palatul de la Marea Neagră a fost revendicat de un vechi prieten și fost partener de judo al lui Putin, Arkadi Rotenberg. Podgoriile din jur sunt împărțite între alți doi asociați ai lui Putin: fiul unuia dintre prietenii săi din copilărie și un cunoscut oligarh, Ghenadi Timcenko. Vila de la nord de Sankt Petersburg îi aparține lui Serghei Rudnov, fiul unui alt vechi prieten, care a murit în 2015.

Dar toate aceste active, aparent deținute de mulți oameni diferiți, au ceva în comun: sunt deținute prin companii și organizații nonprofit care sunt conectate între ele printr-o infrastructură tehnică subiacentă, vizibilă printr-un domeniu de e-mail: LLCInvest.ru.

Fiecare activ major care a fost atribuit public lui Putin împărtășește această legătură.

Prietenii lui Putin

Companiile „LLCInvest” dețin, de asemenea, zeci de alte proprietăți și afaceri valoroase. Unele sunt asociate cu Banca Rusia, un creditor cunoscut sub numele de „banca lui Putin”, în timp ce altele aparțin în cele din urmă membrilor cercului său interior.

Reporterii au observat pentru prima dată LLCInvest.ru după ce o investigație din 2017, din săptămânalul rus Sobesednik, a subliniat că acesta a fost folosită de o rețea de organizații nonprofit fondată de prietenii lui Putin. În urma acestui indiciu, OCCRP și Meduza au găsit zeci de alte companii și organizații nonprofit al căror personal și proprietari folosesc adrese de e-mail pe acest domeniu și care par a fi interconectate.

Domeniul LLCInvest.ru se dovedește a fi găzduit de o companie IT numită Moskomsviaz, care este strâns legată de Banca Rusia. Un cache mare de metadate de e-mail Moskomsviaz a fost scurs reporterilor de către o sursă, anul trecut, dezvăluind că managerii, proprietarii și angajații acestor companii LLCInvest care nu au legătură în exterior au comunicat frecvent între ei în moduri la care te-ai aștepta doar de la oamenii care lucrează împreună.

De exemplu, Rudnov, fiul vechiului prieten al lui Putin, este proprietarul unei companii numită Volna care folosește domeniul LLCInvest.ru. E-mailurile scurse arată că co-fondatorul unei companii total diferite, LLCInvest, discută despre situațiile financiare ale Volnei cu un alt bărbat folosind o adresă LLCInvest.ru. Niciunul dintre ei nu are vreo legătură publică cu Volna. (Rudnov nu a răspuns solicitărilor de comentarii.)

O scurgere separată oferă dovezi suplimentare că firmele LLCInvest lucrează împreună.

E-mailurile unei companii de construcții care a construit o vilă la nord-vest de Sankt Petersburg, cunoscută la nivel local sub numele de „dacea lui Putin”, arată că trei companii LLCInvest diferite dețin diferite parcele de teren în jurul complexului, în timp ce o a patra entitate LLCInvest – o organizație nonprofit aparent dedicată „renașterii tradiții marine” — a gestionat construcția.

„Singura explicație pe care o văd este că aceste companii sunt unite printr-un sistem de management comun”, a spus un expert în corupție din Rusia, care a analizat constatările OCCRP. (El nu este identificat, deoarece implicarea cu OCCRP, organizație considerată „indezirabilă” de către autoritățile ruse, poate însemna acum sancțiuni legale severe, inclusiv închisoare.)

Mulți proprietari ai companiilor LLCInvest provin dintr-un grup de prieteni și asociați care s-au unit în jurul lui Putin pe când acesta era un înalt funcționar din Sankt Petersburg, în anii 1990, a menționat el.

„[LLCInvest] arată mai ales ca o cooperativă sau o asociație, în care membrii săi pot face schimb de beneficii și proprietăți”, a spus el.

86 de companii

În total, jurnaliștii au reușit să identifice 86 de companii și organizații nonprofit care par să facă parte din această rețea liberă. Împreună, dețin active în valoare de cel puțin 4,5 miliarde de dolari, inclusiv conace, avioane de afaceri, iahturi și conturi bancare pline cu numerar. Toate sunt interconectate, împărtășind aceiași directori corporativi, adrese de înregistrare și furnizori de servicii, cum ar fi auditorii și registratorii.

O mână sunt deținute direct de Banca Rusia, în timp ce alte câteva zeci aparțin membrilor consiliului de administrație sau acționarilor băncii, inclusiv omului de afaceri miliardar, Iuri Kovalciuk, și presupusa amantă a lui Putin, Svetlana Krivonogih. La prima vedere, aproximativ 18 dintre companii par să nu aibă nicio legătură cu banca, dar de fapt aparțin unor angajați de nivel inferior ai băncii. Cele mai multe dintre celelalte sunt deținute de prietenii și asociații lui Putin, precum Rotenberg și Rudnov.

În încercarea de a înțelege mai multe despre configurarea LLCInvest, reporterii au trimis e-mailuri la peste 100 de adrese de e-mail LLCInvest descoperite pe parcursul acestei investigații, inclusiv unor directori și acționari ai companiei. Un tracker de e-mail a arătat că au fost deschise câteva zeci, iar unele au trimis răspunsuri automate „în afara biroului”, dar nicio persoană nu a răspuns la întrebări.

De asemenea, reporterii au contactat telefonic cinci reprezentanți ai companiilor LLCInvest. Patru au închis fără să ofere comentarii. Un bărbat care figurează ca director al patru companii diferite a confirmat că folosește o adresă LLCinvest.ru care i-a fost atribuită după ce a fost angajat, dar a spus că nu știe cine deține companiile. „Sunt un angajat umil și mă ocup de treburile mele. Eu doar semnez acte”, a spus el. „Știți cum uneori oamenii fără adăpost sunt înregistrați ca directori ai unei companii? Nu sunt fără adăpost, dar semnez actele, ca și ei, fără a intra în detalii.”

Moskomsviaz, compania care găzduiește domeniul LLCInvest, nu a răspuns solicitărilor de comentarii. Când un reporter a sunat, dându-se drept un potențial client, pentru a vedea dacă este posibil ca cineva să folosească serviciile IT ale Moskomsvyaz, a fost direcționat către un angajat de asistență tehnică care a cerut ca solicitări suplimentare să fie trimise prin e-mail și a spus că „politica” firmei era să nu accepte „clienți privați”. E-mailurile repetate au rămas fără răspuns.

Solicitat să răspundă la o descriere detaliată a constatărilor reporterilor, Kremlinul a răspuns doar: „Președintele Federației Ruse nu este legat sau afiliat în niciun fel cu activele și organizațiile pe care le-ați menționat”.

Banca Rusia nu a răspuns unei solicitări de comentarii.

Încă nu se știu multe despre companiile LLCInvest, inclusiv dacă reprezintă un fel de structură de holding informală sau pur și simplu împărtășesc infrastructura tehnică. Chiar și domeniul complet al universului LLCInvest este necunoscut, cu 86 de companii și organizații nonprofit reprezentând o estimare conservatoare. Dar, luate împreună, aceste descoperiri oferă o imagine intrigantă a modului în care Banca Rusia conectează activr de miliarde, provenite din cercul apropiat al lui Putin, într-un mod de care pare să beneficieze președintele însuși.

Vile, iahturi și numerar

În nord-vestul Rusiei, pe malul Golfului Finlandei, se află un frumos conac din cărămidă cunoscut sub numele de Villa Sellgren. Proiectat de un renumit arhitect finlandez înainte de revoluția rusă, a fost folosit pentru a filma un film sovietic îndrăgit despre Sherlock Holmes.

În 2017, casa a devenit celebră pentru a doua oară. Citând surse din administrația locală și localnici, postul de televiziune independent Dojd a relatat că vila s-a transformat într-o destinație de vacanță pentru Putin. Dojd a mai constatat că vila era deținută de Rudnov, fiul vechiului prieten al lui Putin.

Rudnov folosește o adresă de e-mail LLCInvest, la fel și directorul companiei prin care o deține, numită Sever. Proprietatea este administrată de cineva care nu are nicio legătură cu Sever, un bărbat pe nume Pavel Zaițev, care deține și alte câteva companii LLCInvest, arată e-mailurile scurse.

Și nu este vorba doar de Villa Sellgren. Aproape orice altă proprietate pe care investigațiile jurnalistice anterioare le-au asociat lui Putin, inclusiv infamul palat de la Marea Neagră, este deținută de o companie din universul LLCInvest. Printre acestea se numără Stațiunea de schi Igora, unde fiica lui și-a sărbătorit nunta; mai multe case de vacanță presupuse folosite de Putin; și o casă într-o zonă luxoasă de lângă Moscova, care a aparținut cândva fiicei lui Putin și soțului ei.

Companiile din rețea dețin totodată mai multe iahturi de lux, dintre care două au fost văzute călătorind între proprietăți diferite legate de Putin. Un al treilea este deținut de presupusa sa amantă, Krivonogikh.

Cel puțin una dintre aceste nave pare să fie administrată în comun de mai multe companii LLCInvest.

Un iaht de aluminiu lung de 14 metri, numit Brizo 46, a fost achiziționat la licitație de o companie numită Unison, pentru 1,2 milioane de euro, în 2015. Acționarul unic și fostul director al Unison, Vladimir Avramenko, folosește o adresă de e-mail LLCInvest.ru.

Dar e-mailurile scurse arată că managerii asociați cu o entitate LLCInvest complet diferită – o organizație non-profit menită să promoveze „tradițiile aviației ruse” – au organizat importul iahtului în Rusia.

Acești manageri, Larisa Isaeva și Alexander Samosiuk, nu au nicio legătură cu Unison pe hârtie, dar au făcut o strategie împreună cu privire la modul de reducere a taxelor pentru iaht atunci când a fost importat.

Potrivit înregistrărilor vamale, iahturile care aparțin companiilor LLCInvest petrec adesea iarna într-un spațiu penbtru iahturi din apropiere de orașul finlandez Kotka, nu departe de Sankt Petersburg. Aceasta este aceeași unitate în care presupusul iaht Fotinia al fostului președinte și prim-ministru, Dmitri Medvedev, a fost descoperit recent de jurnaliștii finlandezi.

Și unitatea are o legătură cu prietenii lui Putin: Dmitri Gorelov, un fost acționar al Băncii Rusia care ar fi contribuit la finanțarea construcției palatului lui Putin la Marea Neagră, a oferit un împrumut fără dobândă companiei care îl deține.

Nu sunt doar iahturi și case de vacanță – cele mai recente înregistrări disponibile arată că entitățile LLCInvest dețin în conturi numerar în valoare de peste jumătate de miliard de dolarii.

„Zona de zbor — întreaga lume”

Companiile LLCInvest sunt în mare parte firme private care mențin o prezență publică minimă. Russair este o excepție. Deși folosește aceeași infrastructură tehnică precum celelalte, are și un site web funcțional care face publicitate unei game de servicii legate de aeronave.

Descriindu-se ca un „transportator în dezvoltare dinamică”, Russair pretinde că oferă zboruri charter pe care le poate organiza oricând, zi sau noapte. „Zona de zbor: întreaga lume!”, proclamă site-ul.

Dar când un reporter OCCRP a contactat compania pentru a rezerva un zbor charter, femeia care a răspuns nu a părut dornică să încheie afacerea. Ea a refuzat să răspundă la întrebări despre serviciile Russair și a cerut ca o întrebare să fie trimisă prin e-mail. Nu s-a primit niciodată un răspuns.

De fapt, înregistrările ținute de agenția de aviație civilă a Rusiei arată că Russair ar avea probleme în transportul clienților. Nu are avioane, ci doar două elicoptere, înmatriculate pentru transport comercial. Alte patru elicoptere și două avioane de afaceri Falcon 7X sunt înregistrate pentru uz propriu, dar nu pot transporta clienți comerciali.

O serie de indicii sugerează că Russair ar putea fi legat de Putin.

Potrivit site-ului de urmărire a zborurilor FlightRadar, avioanele companiei zboară pe rute între Sankt Petersburg, Crimeea și orașul stațiune Gelendjik, de la Marea Neagră. Aceste zone găzduiesc unele dintre cele mai semnificative active legate de Putin deținute de companiile LLCInvest.

Cea mai scumpă aeronavă din flota Russair, evaluată la 3 miliarde de ruble (aproape 40 de milioane de dolari), este un Falcon 7X mai nou, care zboară sub numărul de coadă RA-09009. Același număr a fost folosit cândva de un alt Falcon 7X care a aparținut cândva administrației prezidențiale.

Folosind datele de la FlightRadar, OCCRP a putut să coroboreze afirmațiile mai multor surse din industrie conform cărora Russair transportă pasageri de profil înalt, protejați de Serviciul Federal de Securitate: în mai multe ocazii, unele chiar în iulie anul trecut, Falcon 7X a zburat sub numărul de zbor RSD09009.

Potrivit sistemului internațional de coduri ale companiilor aeriene, literele RSD se referă la Special Flight Detachment, o companie aeriană de stat care transportă președintele și alți oficiali de rang înalt. Potrivit unor surse din industrie, această denumire indică faptul că zborul a transportat pasageri special protejați. Doar Putin și alți șapte oficiali de rang înalt au dreptul la o astfel de protecție, deși președintele poate alege să o acorde și altora, după cum vrea.

Având în vedere aceste constatări, este de remarcat faptul că un blogger rus legase  anterior avionul de Alina Kabaeva, o campioană olimpică la gimnastică ritmică, ce ar fi amanta lui Putin. Autoarea nu a furnizat nicio dovadă documentară că ea se afla la bord, dar a indicat surse publice care arată că aeronava era prezentă în orașele pe care se știe că le-a vizitat.

În ciuda coordonării tuturor acestor zboruri, evidențele contabile ale Russair arată că nu deține de fapt niciunul dintre aeronavele pe care le operează. În schimb, toate sunt închiriate de la o companie de asigurări numită Sogaz, care a fost deținută de gigantul gazelor de stat Gazprom până când a fost vândută, în 2004, ca parte a unei restructurări.

Spre surprinderea multor jucători de pe piață, acesta a fost achiziționat de structurile afiliate Băncii Rusia, care era puțin cunoscută la acea vreme.

De la stațiunile de schi până la țărmurile sudice

Deși companiile LLCInvest dețin palate, reședințe și iahturi care par a fi active private, multe dintre ele par să funcționeze mai mult ca vehicule de investiții, menținând mize mari în afaceri funcționale.

Se știe de multă vreme că unele dintre aceste întreprinderi sunt legate de Banca Rusia. Alții aparțin unui grup aparent disparat de proprietari care, până acum, nu aveau nicio legătură evidentă cu bancă sau între ei.

Una dintre cele mai izbitoare investiții este deținută de o companie LLCInvest, numită Altituda.

În 2019, Altituda a primit o cotă de 51% dintr-o companie numită Rusgazdobîcia, cu active în valoare de 25 de miliarde de ruble (380 de milioane de dolari).

Valoroasa participație pare să fi fost transferată de vechiul prieten al lui Putin, Arkadi Rotenberg, care a deținut anterior Rusgazdobîcia prin structuri corporative opace cu sediul în Rusia și Cipru. Cealaltă cotă de 49% a fost mutată în două fonduri de capital privat ai căror proprietari nu sunt cunoscuți. Nu este clar de ce Rotenberg ar fi putut face acest lucru, mai ales având în vedere că își folosește propriile structuri de management pentru celelalte active ale sale.

Un alt aliat apropiat al lui Putin, Ghenadi Timchenko, a mutat, de asemenea, investiții valoroase în două companii obscure cu un director comun care pare să aibă legături cu universul LLCInvest.

În 2017, Timchenko și-a transferat cota de 17% din gigantul petrochimic Sibur unei companii asociate cu LLCInvest numită Delta. În anul următor, el a transferat 19% din producătorul rus de gaze naturale Novatek către o altă companie asociată, Ena-Invest.

În timp ce valoarea exactă a acestor acțiuni este dificil de calculat, Sibur și Novatek sunt două dintre cele mai mari companii din Rusia.

Drept urmare, Delta și Ena-Invest au active în valoare de 881 de miliarde de ruble (aproape 12 miliarde de dolari), conform celor mai recente rapoarte financiare disponibile – de peste două ori mai mult decât toate celelalte active deținute de companiile LLCInvest la un loc. Cu toate acestea, Delta și Ena-Invest nu sunt atât de clar asociate cu grupul, așa că reporterii nu au inclus această cifră în totalul activelor.

Nici Rotenberg, nici Timchenko nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Scheme vechi, stegulețe roșii noi

În anumite privințe, LLCInvest arată ca o versiune mai secretă și mai puțin formală a unei viziuni descrise în urmă cu 10 ani de Serghei Kolesnikov, un om de afaceri care a fugit din Rusia după ce a făcut dezvăluiri cu privire la el însuși.

Într-o scrisoare deschisă explozivă, el a subliniat o schemă coruptă pe care o pusese la cale, care a permis unui grup de oligarhi de top ai Rusiei să strângă miliarde de ruble într-un fel de „fond de investiții”, în beneficiul lui Putin, care atunci era prim-ministru.

Banii, a spus Kolesnikov, fuseseră extrași dintr-un proiect caritabil de cumpărare de echipamente medicale pentru spitalele rusești. Apoi a fost canalizat într-o companie numită Rosinvest, care trebuia să investească suma în afaceri rusești, sub supravegherea lui Putin.

Dar Putin a instruit în scurt timp grupul să anuleze proiectele de afaceri și să direcționeze banii către construcția unui palat luxos la Marea Neagră, evident pentru uzul său. Un Kolesnikov frustrat a fugit din Rusia și a povestit totul.

Rosinvest a fost dizolvat după dezvăluirile lui Kolesnikov și de atunci nu s-a mai auzit nimic despre modul în care Putin și prietenii săi își structurează activele.

Expertul anticorupție care a vorbit cu reporterii a spus că înființarea LLCInvest avea unele asemănări cheie cu Rosinvest, dar era mai puțin centralizată – deci nu la fel de vulnerabilă la un alt denunțător.

„Reduce șansa ca un nou Kolesnikov să facă dezvăluiri, deoarece nu există niciun birou, nici un punct de unire pentru toate aceste afaceri”, a spus el.

Acest lucru este confirmat de către directorul companiei LLCInvest intervievat de OCCRP. El a spus că nu era conștient – sau chiar interesat – de ce înseamnă LLCInvest sau dacă există alte companii legate de el.

„Dacă compania mea ar face parte dintr-un holding mare, nu aș ști”, a spus el.

Un alt expert, un consultant financiar rus, a afirmat că, chiar și lăsând deoparte întrebarea cine deține în cele din urmă activele companiilor LLCInvest, ar putea fi ilegal să ascundem legătura Banca Rusia cu multe dintre ele.

Înregistrarea activelor pe angajați de profil redus sau al altor proxy sunt tehnici pe care băncile rusești le-au folosit pentru a ocoli restricțiile privind acordarea de împrumuturi părților afiliate, a explicat el.

„Zeci de bănci care au avut probleme cu Banca Centrală au fost pedepsite pentru astfel de practici, cu licențele revocate de Banca Centrală”, a spus el.

În cazul Băncii Rusia, ascunderea adevăraților proprietari ai activelor sale poate servi interesele unora dintre cei mai puternici oameni ai țării.

Reporterii au discutat cu un fost oficial al Trezoreriei SUA care a lucrat pentru OFAC, biroul care aplică sancțiunile financiare. După ce le-a analizat constatările, el a descris configurația LLCInvest ca fiind „extrem de suspectă”.

„Este greude venit cu o explicație inocentă pentru lucrurile pe care le-ați descris”, a spus el. „Având în vedere că se spune public că Banca Rusia este locul unde Putin și prietenii săi își dețin activele, acest lucru ridică o mulțime de întrebări juridice”.

El a menționat că mulți oligarhi conectați la companiile LLCInvest, precum și Banca Rusia însăși, au fost sancționați de SUA și UE.

„Nu aș specula cine este beneficiarul final, dar există indicatori clari ai unei scheme de sustragere de la sancțiuni”, a spus el.

Expertul rus în corupție a adăugat că opacitatea unora dintre participațiile LLCInvest ar trebui să fie un motiv pentru o mai mare atenție. Pentru a lupta împotriva spălării banilor, băncile ar trebui să cunoască adevăratul beneficiar al activelor cu care se ocupă.

„[Astfel de] moduri opace de a deține active, conectate la oameni influenți din punct de vedere politic, indică un risc crescut de corupție și spălare de bani”, a spus el. „Stabilirea proprietarului real [al unui activ] reprezintă o parte cheie a practicilor de combatere a spălării banilor”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite