Investiții de zeci de milioane de euro pentru producția națională de huilă

18 martie 2022, 07:34

Patru mine de huilă din Valea Jiului nu mai asigură acum nici măcar cărbunele care ţine în funcţiune singurul grup energetic existent la Termocentrala Paroșeni. Guvernanţii vor să crească producţia, dar asta înseamnă angajări şi investiţii majore. Doar la mina Livezeni ar fi nevoie de zeci de milioane de euro pentru a crește producția cu 600 de tone zilnic.

Lucrăm cu utilaje de peste 30 de ani. Ca să putem crește producția noi putem intra pe stratul 13, unde avem cărbune de calitate cu putere calorică 4000-6000. Ar fiutil un complex mecanizat nou, pus în funcțiune în 7-8 luni. Ar însemna o producție între 700-800 tone pe zi. Pe lângă investiția asta, ar trebui minim 100 de angajări strict pentru front, a precizat Eusebiu Durbacă, directorul Minei Livezeni.

Un singur abataj mecanizat, un complex mecanizat, costă 16 milioane de euro. Trebuie schimbată toată tehnologia din subteranul minelor din Valea Jiului, a spus Cristian Roșu, administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara.

Guvernul a anunțat deja că vom produce mai multă energie electrică din cărbune în contextul războiului din Ucraina.l

La Complexul Energetic Oltenia, există posibilitatea ca într-un timp relativ scurt, mai precis în luna mai, să pună în funcțiune încă o turbină și astfel să adăugăm încă 300 de megawați, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Faptul că unităţile astea merg şi pot să producă energie electrică din cărbune e un avantaj competitiv pe care noi îl avem. Asta asigură sau garantează în primul rând securitatea de alimentare, pentru că dacă ai secetă, poţi să compensezi din cărbune şi asigură şi aspectele legate de lipsa importurilor, a explicat profesor doctor Ionuț Purică.

În Valea Jiului, situaţia este însă tristă: cei aproximativ 2500 de mineri care mai extrag cărbune lucrează cu ce au la îndemână şi aşteptau includerea în programul de închidere şi a exploatărilor Livezeni şi Vulcan. Alături de Lonea și Lupeni, cele două mine vor primi ajutor de stat pentru a încheia definitiv extragerea de huilă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite