Invenţie pentru protejarea mediului. Un olandez a creat un aspirator acvatic pentru deşeurile din plastic

Un tânăr inventator olandez a creat o instalație care ar putea oferi o șansă oceanelor invadate de obiecte din plastic. " Interceptorul" este folosit deja în Pacific cu rezultate foarte bune.

29 Octombrie 2019, 12:57 |

Mașinăria este amplasată pe o platforma plutitoare iar tot echipamentul este pus în funcțiune de energia solară. Trei mașini au fost deja amplasate în Indonezia, Malaezia și Vietnam. O a patra a fost expediată către Republica Dominicană.

Uriașul aspirator acvatic absoarbe deșeurile din plastic, le digera și le transformă în palete. Când rezervorul său se umple, trimite un mesaj către operatorul local de salubritate care preia rezultatul.

După ce și-a testat echipamentul în Pacific, inventatorul olandez vrea să treacă la etapa următoare: să amplaseze aspiratorul marin în apele fluviilor și râurilor, astfel încât deșeurile să nu mai ajungă în oceane.

Anual se deversează în mările și oceanele lumii nouă milioane de tone de sticle de plastic, pungi, jucării care pun în pericol viața animalelor, în special a balenelor.

Boyan Slat spune că 1000 de ape curgătoare sunt responsabile pentru 80% din cantitatea deșeuri ajunsă în oceane. El și-a fixat un obiectiv ambițios: să curețe apele planetei de deşeuri în următorii cinci ani. Pentru asta, are nevoie însă de susținere din partea țărilor interesate.

 

 

 

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 8°C
IASI 6°C 5°C
CLUJ 1°C 1°C
CONSTANTA 12°C 9°C
CRAIOVA 3°C 10°C
BRASOV 9°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI