Invenţie pentru protejarea mediului. Un olandez a creat un aspirator acvatic pentru deşeurile din plastic

29 octombrie 2019, 12:57

Mașinăria este amplasată pe o platforma plutitoare iar tot echipamentul este pus în funcțiune de energia solară. Trei mașini au fost deja amplasate în Indonezia, Malaezia și Vietnam. O a patra a fost expediată către Republica Dominicană.

Uriașul aspirator acvatic absoarbe deșeurile din plastic, le digera și le transformă în palete. Când rezervorul său se umple, trimite un mesaj către operatorul local de salubritate care preia rezultatul.

După ce și-a testat echipamentul în Pacific, inventatorul olandez vrea să treacă la etapa următoare: să amplaseze aspiratorul marin în apele fluviilor și râurilor, astfel încât deșeurile să nu mai ajungă în oceane.

Anual se deversează în mările și oceanele lumii nouă milioane de tone de sticle de plastic, pungi, jucării care pun în pericol viața animalelor, în special a balenelor.

Boyan Slat spune că 1000 de ape curgătoare sunt responsabile pentru 80% din cantitatea deșeuri ajunsă în oceane. El și-a fixat un obiectiv ambițios: să curețe apele planetei de deşeuri în următorii cinci ani. Pentru asta, are nevoie însă de susținere din partea țărilor interesate.

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite